Kebab kebabowi nierówny

Sądząc po ilości barów serwujących ten turecki przysmak mogłoby się wydawać, że to nasza rdzenna, narodowa potrawa. Nic jednak bardziej mylnego.

         
ocena: 3/5 głosów: 5
Kebab kebabowi nierówny
Szalona popularność tej potrawy wynika z jej prostoty wyjątkowego smaku. Jakie są więc najlepsze kebaby?

Podobno jest aż 28 odmian tej orientalnej potrawy. W Polsce jeśli ktoś mówi „kebab” to na myśli ma obracające się, pieczone mięso. Jest to przeważnie baranina, czasem cielęcina, mięso drobiowe, lecz przenigdy wieprzowina. Obecnie jest to przeważnie danie typu fastfood, podawane w bułce z surówką oraz przeróżnymi sosami.

Powszechne jest jedzenie kebabu z ayranem, który jest specjalnie przyrządzonym orzeźwiającym napojem na bazie jogurtu naturalnego. Nie ma problemu, by samodzielnie przyrządzić go w domu – wystarczy jogurt bałkański, schłodzona woda mineralna i szczypta soli.

W Polsce największe triumfy święci właśnie kebab typu „durum doner”, czyli zawinięty w placku. W krajach Orientu słowo „kebab” oznacza najczęściej jednak „sis kebab”, czyli pieczone mięso na szpikulcu, inaczej mówiąc, szaszłyk z pieczonego, najczęściej mielonego mięsa. Takie nazewnictwo można czasem spotkać również w Polsce.

Przyjrzyjmy się innym odmianom kebaba:

Adana kebab to mięso mielone, lekko doprawione i opieczone delikatnie nad ogniem na drewnianym szpikulcu. Podawany jest przeważnie z cebulą, papryką, pietruszką i plackiem. Wyróżnikiem tego dania jest jego niesłychana pikantność. Odmianą tej potrawy jest Urfa kebab, podawany ze słynnym czarnym chili.

Iskender kebab to cienkie plastry mięsa podawane na podkładzie z placka i jogurtu. Całość następnie polewana jest sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Podawany jest z pieczonymi warzywami.

Manisa kebab to z kolei wąskie, pieczone paski mielonego mięsa podawane na cieście o podłożu pomidorowo-jogurtowym i podawane z nieodłączną pietruszką.

Beyti kebab jest mielonym mięsem wołowym lub jagnięcym, przypieczonym na ruszcie, zawiniętym w placek. Podawany zazwyczaj z grillowanymi warzywami, sosem pomidorowym oraz jogurtem.

Jeśli więc sam opis potraw wywołuje u was wzmożoną pracę kubków smakowych a nie jesteście tak utalentowani kulinarnie, by samemu przyrządzić kebab, zawsze możecie zamówić ten turecki przysmak na pyszne.pl!