Tybetańskie jagody młodości
Jagody goji czyli Licium Barbarum, znane są też jako „owoce długowieczności”. Były używane już 2 tysiące lat temu w Chinach i Tybecie. Owoce goji należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie- od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Mają wielorakie zastosowanie- są skutecznym lekiem w chorobach płuc, serca, wątroby (hamują syntezę cholesterolu) i nerek, a także w schorzeniach reumatycznych.
To nie koniec ich zalet - te egzotyczne jagody poprawiają wzrok, wzmacniają kości i mięśnie, oczyszczają krew, podobno nawet spowalniają proces starzenia! Stara, tybetańska legenda głosi, że mnisi pijący wodę ze studni, do której wpadały owoce goji z pobliskiego krzewu, cieszyli się niezwykle dobrym zdrowiem- w wieku 80 lat nie mieli ani jednego siwego włosa, ani nie stracili nawet jednego zęba!
Najzdrowszy owoc świata?
Faktem jest, że owoce te zawierają niesłychanie dużo substancji odżywczych- ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów- stawia je to w czołówce najzdrowszych owoców świata. Zawarte w goji specyficzne polisacharydy są odpowiedzialne za wspomaganie działania układu odpornościowego. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego, a także na produkcję hormonów.
Co ciekawe jagody te zawierają olbrzymią ilość witaminy C (zajmują 3 miejsce na liście naturalnych źródeł tej witaminy- po amerykańskim camu camu i australijskiej śliwce kakadu). Nie dość, że mają więcej witaminy C niż pomarańcze, również zawierają znacznie więcej beta-karotenu niż marchew (to właśnie on ma zbawienny wpływ na nasz wzrok)! Dodatkowo są bogate w witaminę E, bardzo rzadko spotykaną w owocach oraz w witaminy z grupy B.
Jeśli chodzi o składniki mineralne, goji zawierają więcej żelaza niż przeciętny stek wołowy, a jak wiadomo to ono odpowiada za formę naszych mięśni, a także za transport tlenu w komórkach, z kolei obecność cynku i wapnia korzystnie działa na nasze kości.
Jak to się je?
W kuchni chińskiej stosuje się suszone owoce goji, które namacza się, a później gotuje. Z kolei w USA jagody traktowane są jako zdrowa żywność i powszechnie dodaje się je do zup, ryżu, a także do potraw z kurczaka i wieprzowiny. Jedzone są też jako sucha przekąska o lekko cierpkim smaku, przygotowuje się z nich również soki i herbatki ziołowe. Są uznawane za znakomity dodatek do jogurtów i ciast. W Polsce można bez problemu kupić zarówno suszone owoce jak i soki- wystarczy przejrzeć strony kilku sklepów inernetowych.
Zobacz przepisy z gotujmy.pl na ryby, sałatki i desery z owocami goji:
gotujmy.pl/salata-z-owocami-goji-i-kielbasa,przepisy,153985.html
gotujmy.pl/salatka-z-jagodami-goji-,przepisy,140951.html
gotujmy.pl/sernik-z-jagodami-goji,przepisy,123605.html
gotujmy.pl/dorsz-z-marynaty-z-jabluszkiem-,przepisy,144527.html
gotujmy.pl/rukola-z-serem-kozim-i-owocami-goji,przepisy,144524g1,zdjecie.html
Jagody goji czyli Licium Barbarum, znane są też jako „owoce długowieczności”. Były używane już 2 tysiące lat temu w Chinach i Tybecie. Owoce goji należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie- od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Mają wielorakie zastosowanie- są skutecznym lekiem w chorobach płuc, serca, wątroby (hamują syntezę cholesterolu) i nerek, a także w schorzeniach reumatycznych.
To nie koniec ich zalet - te egzotyczne jagody poprawiają wzrok, wzmacniają kości i mięśnie, oczyszczają krew, podobno nawet spowalniają proces starzenia! Stara, tybetańska legenda głosi, że mnisi pijący wodę ze studni, do której wpadały owoce goji z pobliskiego krzewu, cieszyli się niezwykle dobrym zdrowiem- w wieku 80 lat nie mieli ani jednego siwego włosa, ani nie stracili nawet jednego zęba!
Najzdrowszy owoc świata?
Faktem jest, że owoce te zawierają niesłychanie dużo substancji odżywczych- ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów- stawia je to w czołówce najzdrowszych owoców świata. Zawarte w goji specyficzne polisacharydy są odpowiedzialne za wspomaganie działania układu odpornościowego. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego, a także na produkcję hormonów.
Co ciekawe jagody te zawierają olbrzymią ilość witaminy C (zajmują 3 miejsce na liście naturalnych źródeł tej witaminy- po amerykańskim camu camu i australijskiej śliwce kakadu). Nie dość, że mają więcej witaminy C niż pomarańcze, również zawierają znacznie więcej beta-karotenu niż marchew (to właśnie on ma zbawienny wpływ na nasz wzrok)! Dodatkowo są bogate w witaminę E, bardzo rzadko spotykaną w owocach oraz w witaminy z grupy B.
Jeśli chodzi o składniki mineralne, goji zawierają więcej żelaza niż przeciętny stek wołowy, a jak wiadomo to ono odpowiada za formę naszych mięśni, a także za transport tlenu w komórkach, z kolei obecność cynku i wapnia korzystnie działa na nasze kości.
Jak to się je?
W kuchni chińskiej stosuje się suszone owoce goji, które namacza się, a później gotuje. Z kolei w USA jagody traktowane są jako zdrowa żywność i powszechnie dodaje się je do zup, ryżu, a także do potraw z kurczaka i wieprzowiny. Jedzone są też jako sucha przekąska o lekko cierpkim smaku, przygotowuje się z nich również soki i herbatki ziołowe. Są uznawane za znakomity dodatek do jogurtów i ciast. W Polsce można bez problemu kupić zarówno suszone owoce jak i soki- wystarczy przejrzeć strony kilku sklepów inernetowych.
Zobacz przepisy z gotujmy.pl na ryby, sałatki i desery z owocami goji:
gotujmy.pl/salata-z-owocami-goji-i-kielbasa,przepisy,153985.html
gotujmy.pl/salatka-z-jagodami-goji-,przepisy,140951.html
gotujmy.pl/sernik-z-jagodami-goji,przepisy,123605.html
gotujmy.pl/dorsz-z-marynaty-z-jabluszkiem-,przepisy,144527.html
gotujmy.pl/rukola-z-serem-kozim-i-owocami-goji,przepisy,144524g1,zdjecie.html
Jagody GOJI