Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych

Już w najbliższą niedzielę, 6 października w Warszawie odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych
Kiermasz organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.

Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych odbędzie się w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00 -17.00. Na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających  czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.

Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE, organizowanego na zlecenie MRiRW. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.



Informacja prasowa