Międzynarodowe gotowanie
Rzadko mamy możliwość gotowania wspólnie z gośćmi z sąsiadujących państw. Kulinarne zwyczaje i zamiłowania nie mają ostro wytyczonych granic, przemieszczają się wraz z ludźmi lecz zawsze zachowują narodowe, wyróżniające cechy. Z podobnego założenia wyszli organizatorzy Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” - Iława 2011. W tym roku festiwal odbędzie się w dniach 24 – 26 czerwca, a organizatorzy przygotowali wiele atrakcji.
Gotowanie i inne atrakcje
Podczas festiwalu w przepięknym rejonie Warmii i Mazur - Iławie, spotkają się nasi sąsiedzi z Litwy, Rosji, Białorusi, Ukrainy, Słowacji, Czech i Niemiec. Kucharze z tych krajów zaprezentują wszystko to co najlepsze w ich rodzimej tradycji. Dla gości festiwalu czekają oczywiście degustacje narodowych i regionalnych potraw przygotowanych przez mistrzów kuchni ze wszystkich państw uczestniczących w Festiwalu, pokazy kulinarne, wystawy zdjęć, naukowe debaty i panele dyskusyjne oraz szereg ciekawych imprez towarzyszących. Między innymi takie jak: rejs statkiem po najdłuższym jeziorze w Polsce - Jezioraku, koncert inauguracyjny w Amfiteatrze Miejskim im. Louisa Armstronga, podczas którego wystąpią przedstawiciele każdego z goszczących w Iławie krajów.
Rzadko mamy możliwość gotowania wspólnie z gośćmi z sąsiadujących państw. Kulinarne zwyczaje i zamiłowania nie mają ostro wytyczonych granic, przemieszczają się wraz z ludźmi lecz zawsze zachowują narodowe, wyróżniające cechy. Z podobnego założenia wyszli organizatorzy Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole” - Iława 2011. W tym roku festiwal odbędzie się w dniach 24 – 26 czerwca, a organizatorzy przygotowali wiele atrakcji.
Gotowanie i inne atrakcje
Podczas festiwalu w przepięknym rejonie Warmii i Mazur - Iławie, spotkają się nasi sąsiedzi z Litwy, Rosji, Białorusi, Ukrainy, Słowacji, Czech i Niemiec. Kucharze z tych krajów zaprezentują wszystko to co najlepsze w ich rodzimej tradycji. Dla gości festiwalu czekają oczywiście degustacje narodowych i regionalnych potraw przygotowanych przez mistrzów kuchni ze wszystkich państw uczestniczących w Festiwalu, pokazy kulinarne, wystawy zdjęć, naukowe debaty i panele dyskusyjne oraz szereg ciekawych imprez towarzyszących. Między innymi takie jak: rejs statkiem po najdłuższym jeziorze w Polsce - Jezioraku, koncert inauguracyjny w Amfiteatrze Miejskim im. Louisa Armstronga, podczas którego wystąpią przedstawiciele każdego z goszczących w Iławie krajów.