CYTRYNY I RYBY:
- Jeśli skropimy morską rybę przed przyrządzeniem sokiem z cytryny, straci ona swój specyficzny zapach.
- Ryba skropiona cytryną po usmażeniu, to danie nie tylko bardziej smaczne, ale też lżej strawne.
CIEMNIENIE OWOCÓW I WARZYW:
- Warzywa i owoce, które pokroimy, nie pociemnieją, jeśli skropimy je sokiem z cytryny.
CYTRYNA, A STRES I MIGRENA:
- Filiżanka aromatycznej herbaty z cytryną uspokaja po męczącym, stresującym dniu.
- Filiżanka świeżo zaparzonej kawy bez cukru, zakwaszona sokiem z cytryny potrafi uporać się z migreną.
- Szczególną funkcję spełnia olejek cytrynowy, uzyskiwany ze skórki cytrynowej. Jego zapach odświeża i ożywia, pozytywnie wpływa na samopoczucie, pomaga przy nudnościach występujących na tle nerwowym.
KOSMETYCZNE WALORY CYTRYNY:
-Soczysty miąższ tego owocu doskonale wpływa na cerę tłustą i mieszaną. Nadaje skórze gładkość i matowość. Zwęża rozszerzone pory, które są niestety nieodłączną częścią tego typu cery.
TONIK:
1/2 cytryny wycisnąć, przecedzić sok i połączyć z 1 łyżką wody mineralnej. Tak sporządzonym płynem nasączyć płatki kosmetyczne i delikatnie wklepywać w twarz, szczególnie zwracając uwagę na tłuste partie twarzy (jak czoło, nos, broda). Osuszoną skórę spłukać wodą mineralną.
MASECZKA:
Do piany ubitej z 1 białka dodać wyciśnięty sok z cytryny. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną twarz. Zmyć po około 10-15 minutach. Maseczka ta ściąga pory oraz sprawia, że skóra jest gładka i matowa. Nadaje się do cery tłustej. Pamiętajmy jednak, że mrozy i gorące grzejniki dodatkowo wpływają na wysuszanie skóry (suche powietrze).
Dlatego powinniśmy dbać o to, by ją odpowiednio nawilżać. Sucha cera lubi okłady z plasterków pomarańczy, banana lub avocado, a cera tłusta lubi łyżeczkę drożdży roztartą z kilkoma kroplami miodu. Takie maseczki należy nałożyć na twarz wieczorem, a po ich zmyciu, należy pamiętać o nawilżającym kremie! Nie dajmy się mrozom!
- Jeśli skropimy morską rybę przed przyrządzeniem sokiem z cytryny, straci ona swój specyficzny zapach.
- Ryba skropiona cytryną po usmażeniu, to danie nie tylko bardziej smaczne, ale też lżej strawne.
CIEMNIENIE OWOCÓW I WARZYW:
- Warzywa i owoce, które pokroimy, nie pociemnieją, jeśli skropimy je sokiem z cytryny.
CYTRYNA, A STRES I MIGRENA:
- Filiżanka aromatycznej herbaty z cytryną uspokaja po męczącym, stresującym dniu.
- Filiżanka świeżo zaparzonej kawy bez cukru, zakwaszona sokiem z cytryny potrafi uporać się z migreną.
- Szczególną funkcję spełnia olejek cytrynowy, uzyskiwany ze skórki cytrynowej. Jego zapach odświeża i ożywia, pozytywnie wpływa na samopoczucie, pomaga przy nudnościach występujących na tle nerwowym.
KOSMETYCZNE WALORY CYTRYNY:
-Soczysty miąższ tego owocu doskonale wpływa na cerę tłustą i mieszaną. Nadaje skórze gładkość i matowość. Zwęża rozszerzone pory, które są niestety nieodłączną częścią tego typu cery.
TONIK:
1/2 cytryny wycisnąć, przecedzić sok i połączyć z 1 łyżką wody mineralnej. Tak sporządzonym płynem nasączyć płatki kosmetyczne i delikatnie wklepywać w twarz, szczególnie zwracając uwagę na tłuste partie twarzy (jak czoło, nos, broda). Osuszoną skórę spłukać wodą mineralną.
MASECZKA:
Do piany ubitej z 1 białka dodać wyciśnięty sok z cytryny. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną twarz. Zmyć po około 10-15 minutach. Maseczka ta ściąga pory oraz sprawia, że skóra jest gładka i matowa. Nadaje się do cery tłustej. Pamiętajmy jednak, że mrozy i gorące grzejniki dodatkowo wpływają na wysuszanie skóry (suche powietrze).
Dlatego powinniśmy dbać o to, by ją odpowiednio nawilżać. Sucha cera lubi okłady z plasterków pomarańczy, banana lub avocado, a cera tłusta lubi łyżeczkę drożdży roztartą z kilkoma kroplami miodu. Takie maseczki należy nałożyć na twarz wieczorem, a po ich zmyciu, należy pamiętać o nawilżającym kremie! Nie dajmy się mrozom!