Kiwano czyli kiwi i banan – tak smakuje ten afrykański owoc. Spotkać go można w ciepłych i wilgotnych klimatach afrykańskich, ale można też go wyhodować w naszych polskich chłodach - najlepiej w zaimprowizowanej szklarni.
Jest to pnącze jednoroczne, a owoce mają długość ok. 15 centymetrów i ważą 250 gram.
Miąższ koloru pomarańczowego lub zielonego zawiera dużo pestek.
Bardziej smaczne są owoce młode, wtedy miąższ jest najbardziej soczysty. Bardziej dojrzałe owoce mają za to dużą wartość ozdobną – potrafią wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni.
Do czego możemy wykorzystać kiwano?
Spektrum jest niezwykle szerokie poczynając od sałatek, deserów, potraw z ryb i orzeźwiających napojów.
Jest to pnącze jednoroczne, a owoce mają długość ok. 15 centymetrów i ważą 250 gram.
Miąższ koloru pomarańczowego lub zielonego zawiera dużo pestek.
Bardziej smaczne są owoce młode, wtedy miąższ jest najbardziej soczysty. Bardziej dojrzałe owoce mają za to dużą wartość ozdobną – potrafią wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni.
Do czego możemy wykorzystać kiwano?
Spektrum jest niezwykle szerokie poczynając od sałatek, deserów, potraw z ryb i orzeźwiających napojów.