Kiwano

Kiwano, czyli ogórek afrykański albo kolczasty to smakowe połączenie kiwi i banana. Jak je wykorzystać?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kiwano
Kiwano czyli kiwi i banan – tak smakuje ten afrykański owoc. Spotkać go można w ciepłych i wilgotnych klimatach afrykańskich, ale można też go wyhodować w naszych polskich chłodach - najlepiej w zaimprowizowanej szklarni.

Jest to pnącze jednoroczne, a owoce mają długość ok. 15 centymetrów i ważą 250 gram.

Miąższ koloru pomarańczowego lub zielonego zawiera dużo pestek.

Bardziej smaczne są owoce młode, wtedy miąższ jest najbardziej soczysty. Bardziej dojrzałe owoce mają za to dużą wartość ozdobną – potrafią wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni.

Do czego możemy wykorzystać kiwano?

Spektrum jest niezwykle szerokie poczynając od sałatek, deserów, potraw z ryb i orzeźwiających napojów.