Cytrusy - skórka i szkodliwe substancje

  • 2

Co zrobić, aby nie zjeść trujących środków konserwujących?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Cytrusy - skórka i szkodliwe substancje
Owoce pryska się, i to obficie, aby nie psuły się tak szybko i nie atakowały ich szkodniki. Substancje te nie są obojętne dla naszego organizmu. Część z nich może być wręcz trująca a przynajmniej powodować zatrucia lub alergie. Dotykając skórki możemy przenieść te substancje na część owocu przeznaczoną do jedzenia, zatem powinniśmy wszystkie owoce dokładnie myć, najlepiej w dobrze ciepłej, najlepiej bieżącej wodzie. Cytrusy mają porowatą skórkę więc nie jest łatwo dokładnie to zrobić. Ponieważ skórki z pomarańczy i cytryn używam też do ciast, szoruję owoce przed obraniem specjalnie zakupioną do tego celu zwykłą szczoteczką, taką do rąk. Kosztuje grosze a bardzo ułatwia umycie owoców. Oczywiście używam jej tylko w tym celu. Dodatkowo, po umyciu, sparzam owoce wrzątkiem.