W diecie tych osób znajduje się zbyt mało błonnika pokarmowego, który dostarczony wraz z pożywieniem rano, zapewniłby uczucie sytości oraz niezbędną energię w godzinach przedpołudniowych. Napięty plan dnia doprowadził do zmiany wzorców żywieniowych - nie tylko nie jemy regularnie, ale wręcz eliminujemy niektóre posiłki by w ten sposób zyskać na czasie. I choć za najważniejszy posiłek dnia powszechnie uznawane jest śniadanie, to właśnie z tego posiłku najczęściej rezygnują Polacy. W swoim postępowaniu nie jesteśmy osamotnieni – około 30% osób dorosłych w Wielkiej Brytanii, 19% w Niemczech i 19% w Hiszpanii (TNS, X 2006), również uważa, że zjedzenie śniadania jest zbyt czasochłonne i nie ma dla niego miejsca w napiętym harmonogramie dnia. Niestety, nieuchronną konsekwencją tej sytuacji jest fakt, że ludziom brakuje podstawowych substancji odżywczych, niezbędnych w zdrowej diecie.
„Jedzenie śniadania jest bardzo ważne, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga kontrolować apetyt. Pominięcie śniadania może skutkować zmęczeniem, obniżeniem koncentracji i brakiem wydajności w pracy lub szkole. W takiej sytuacji chętniej sięgamy także po przekąski, takie jak czekolada i chipsy. Na dłuższą metę oznacza to także poważne problemy ze zdrowiem” - przestrzega Dorota Osóbka, dietetyk i właścicielka poradni FOOD LINE.
Owoce i warzywa to niedoceniane źródło substancji phyto – odżywczych, które według niezależnych badań wykazują ochronny wpływ na zdrowie człowieka, oraz błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, co ma fundamentalne znaczenie dla dobrego zdrowia. Dodatkowo pomaga organizmowi zachować właściwy poziom energii i prawidłową wagę. A to dwa obszary, w których koncentrują się zarówno największe potrzeby jak i troska o pozytywne efekty współczesnego człowieka. Naukowcy są zgodni, w diecie ludzi nie powinno brakować błonnika – dzienna zalecana dawka to >25 g błonnika (WHO; 2003), natomiast jego rzeczywiste spożycie przez przeciętnego Polaka wynosi 12g.
„Najwyższy czas abyśmy uświadomili sobie, że niewielki wysiłek polegający na włączeniu do diety zdrowych warzyw, owoców lub soków wyprodukowanych na ich bazie może pomóc nam w zachowaniu zdrowia na dłużej. Szczególnie, że żyjemy w warunkach dość stresujących, a to istotnie zwiększa naszą podatność na najgroźniejsze choroby” – mówi profesor Jan Oszmiański, Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Nową śniadaniową propozycją jest Cappy Owocowe Śniadanie - śniadaniowy miks owocowy z dodatkiem błonnika pokarmowego, dostępny w dwóch kompozycjach smakowych. Jedna kompozycja smakowa to mieszanka soku z ananasa i pomarańczy oraz przecieru bananowego i jabłkowego – taka kombinacja zapewnia orzeźwiający początek dnia, daje uczucie sytości i energię potrzebną przed południem. Druga kompozycja smakowa swój odmienny smak zawdzięcza sokom z jabłka, czarnej porzeczki i wiśni, oraz przecierowi z gruszki i bananów.
„Jedzenie śniadania jest bardzo ważne, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga kontrolować apetyt. Pominięcie śniadania może skutkować zmęczeniem, obniżeniem koncentracji i brakiem wydajności w pracy lub szkole. W takiej sytuacji chętniej sięgamy także po przekąski, takie jak czekolada i chipsy. Na dłuższą metę oznacza to także poważne problemy ze zdrowiem” - przestrzega Dorota Osóbka, dietetyk i właścicielka poradni FOOD LINE.
Owoce i warzywa to niedoceniane źródło substancji phyto – odżywczych, które według niezależnych badań wykazują ochronny wpływ na zdrowie człowieka, oraz błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, co ma fundamentalne znaczenie dla dobrego zdrowia. Dodatkowo pomaga organizmowi zachować właściwy poziom energii i prawidłową wagę. A to dwa obszary, w których koncentrują się zarówno największe potrzeby jak i troska o pozytywne efekty współczesnego człowieka. Naukowcy są zgodni, w diecie ludzi nie powinno brakować błonnika – dzienna zalecana dawka to >25 g błonnika (WHO; 2003), natomiast jego rzeczywiste spożycie przez przeciętnego Polaka wynosi 12g.
„Najwyższy czas abyśmy uświadomili sobie, że niewielki wysiłek polegający na włączeniu do diety zdrowych warzyw, owoców lub soków wyprodukowanych na ich bazie może pomóc nam w zachowaniu zdrowia na dłużej. Szczególnie, że żyjemy w warunkach dość stresujących, a to istotnie zwiększa naszą podatność na najgroźniejsze choroby” – mówi profesor Jan Oszmiański, Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Nową śniadaniową propozycją jest Cappy Owocowe Śniadanie - śniadaniowy miks owocowy z dodatkiem błonnika pokarmowego, dostępny w dwóch kompozycjach smakowych. Jedna kompozycja smakowa to mieszanka soku z ananasa i pomarańczy oraz przecieru bananowego i jabłkowego – taka kombinacja zapewnia orzeźwiający początek dnia, daje uczucie sytości i energię potrzebną przed południem. Druga kompozycja smakowa swój odmienny smak zawdzięcza sokom z jabłka, czarnej porzeczki i wiśni, oraz przecierowi z gruszki i bananów.
Gość
Gość