Sposób przygotowania:
Klopsiki indycze w pieczarkach
Do mięsa dodałam jajko, bułkę tartą i czosnek granulowany, doprawiłam solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Zwilżonymi w wodzie dłońmi utoczyłam kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyłam je w mące. Obsmażyłam je na rozgrzanym na patelni oleju i przełożyłam do rondla. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do mięsnych kuleczek. Całość podlałam gorącą wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Ponieważ sosu było dużo i nie zdołał wystarczająco zagęścić się mąką z klopsików, dodałam jeszcze łyżkę mąki (pozostała mi z obtaczania) rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sporą ilością majeranku. Jeszcze chwilę razem pogotowałam. Ja podałam klopsiki z ziemniakami, ale pasuje do nich właściwie każdy dodatek: pieczywo, ryż, kasza, makaron, przecieraki, pampuchy drożdżowe, i co tam kto sobie jeszcze wymarzy.
2milutka
edytaha
Spokojnej nocy i kolorowych snów :)
2milutka
msewka
edytaha
Mnie też zdarza się nie obsmażać, szczególnie jak nie mam czasu, albo postanowię zgubić parę deko, ale takie obsmażone bardziej mi smakuje :)