edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Klopsiki indycze w pieczarkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zawsze obiecuję sobie, że zrobię ich dużą ilość i zamrożę na czarną godzinę, ale jakoś mi się nie udaje.

Klopsiki indycze w pieczarkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki indycze w pieczarkach

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki indycze w pieczarkach
Do mięsa dodałam jajko, bułkę tartą i czosnek granulowany, doprawiłam solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam. Zwilżonymi w wodzie dłońmi utoczyłam kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyłam je w mące. Obsmażyłam je na rozgrzanym na patelni oleju i przełożyłam do rondla. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do mięsnych kuleczek. Całość podlałam gorącą wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Ponieważ sosu było dużo i nie zdołał wystarczająco zagęścić się mąką z klopsików, dodałam jeszcze łyżkę mąki (pozostała mi z obtaczania) rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sporą ilością majeranku. Jeszcze chwilę razem pogotowałam. Ja podałam klopsiki z ziemniakami, ale pasuje do nich właściwie każdy dodatek: pieczywo, ryż, kasza, makaron, przecieraki, pampuchy drożdżowe, i co tam kto sobie jeszcze wymarzy.
Klopsiki indycze w pieczarkach
Do mięsa dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam masę.
Klopsiki indycze w pieczarkach
Z masy mięsnej utoczyłam kulki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki indycze w pieczarkach
Klopsiki obsmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju.
Klopsiki indycze w pieczarkach
Do klopsików dodałam pokrojone pieczarki i podlałam wodą.