Premiera powieści odbędzie się 20 maja w restauracjach w kilkudziesięciu polskich miastach. W ciągu jednego wieczoru setki miłośników Murakamiego zasiądą do specjalnie przygotowanego menu Marty Gessler inspirowanego twórczością japońskiego pisarza. To pierwsza w Polsce literacka kolacja zorganizowana na taką skalę.
„Słuchaj pieśni wiatru” i „Flipper roku 1973” to debiutanckie powieści Harukiego Murakamiego. Japoński pisarz po raz pierwszy przedstawia w nich swego bezimiennego bohatera i Szczura, których miłośnicy jego twórczości znają z kolejnych książek. Podobnie jak w późniejszych dziełach pisarza, bohaterowie poszukują własnej tożsamości i odbywają swoistą podróż w czasie, wspominając minione zdarzenia. Wydanie dwóch pierwszych książek autora to szansa na odkrycie literackich korzeni pisarza i jego ścieżki twórczej.
20 maja, na dzień przed oficjalną premierą „Słuchaj pieśni wiatru/Flipper roku 1973” odbędzie się wyjątkowa, literacka kolacja z Murakamim. Wszyscy, zarówno miłośnicy twórczości autora, jak i amatorzy doskonałych smaków będą mogli skosztować dań inspirowanych powieściami Murakamiego, znanego z umiłowania dla kuchni i dobrego jedzenia. W menu, przygotowanym specjalnie na tę okazję przez Martę Gessler znajdą się dania takie jak „Spadająca rybka Kafki Tamury” czy „Zupa Lżej-Na-Sercu”. Wszystkie zostały zainspirowane postaciami, fabułą i atmosferą książek japońskiego pisarza. Goście wydarzenia otrzymają przedpremierowo najnowszą powieść Harukiego Murakamiego „Słuchaj pieśni wiatru/Flipper roku 1973”.
Do inicjatywy dołączyło kilkadziesiąt restauracji w całej Polsce. Menu Murakamiego będzie można spróbować między innymi w Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu, Sandomierzu, Bydgoszczy, Jeleniej Górze a nawet Śremie. W Warszawie Kolacja z Murakamim odbędzie się w Qchni Artystycznej, autorskiej restauracji Marty Gessler. Kolacja z Murakamim to pierwsze tego typu kulinarno-literackie wydarzenie w Polsce.
Menu: Marty Gessler potrawy inspirowane powieściami japońskiego pisarza:
Zestaw 1
Summer Rolls Tsukuru Tazaki
Przezroczyste Summer Rolls w papierze ryżowym: z awokado, kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami.
Spadająca rybka Kafki Tamury
Biała ryba przygotowana na parze z dymką, imbirem, limonką polaną gorącym olejem sezamowym, sosem sojowym, podawana z makaronem.
Herbaciana Pana Cotta
Pana Cotta z zielonej herbaty.
Zestaw 2
Zupa Lżej-Na-Sercu
Bulion z cukinią, imbirem, szpinakiem i chilli. Zupa serwowana w miseczce przykrytej pergaminem i przewiązanej sznurkiem.
(Nie)zwykła sałata Mari
Sałatka podawana w przekrojonej na pół i wydrążonej sałacie rzymskiej z klasycznymi składnikami: kurczakiem, grzankami, parmezanem, kaparami i sosem.
Łosoś Pana Komury
Łosoś, koniecznie ze skórą, podawany z mlekiem kokosowym, szpinakiem i kolendrą.
Herbaciana Pana Cotta
Pana Cotta z zielonej herbaty.
Na Kolację z Murakamim obowiązują zapisy bezpośrednio w restauracjach. Szczegóły udziału w kolacji oraz lista wszystkich restauracji biorących udział >>>
informacja prasowa
„Słuchaj pieśni wiatru” i „Flipper roku 1973” to debiutanckie powieści Harukiego Murakamiego. Japoński pisarz po raz pierwszy przedstawia w nich swego bezimiennego bohatera i Szczura, których miłośnicy jego twórczości znają z kolejnych książek. Podobnie jak w późniejszych dziełach pisarza, bohaterowie poszukują własnej tożsamości i odbywają swoistą podróż w czasie, wspominając minione zdarzenia. Wydanie dwóch pierwszych książek autora to szansa na odkrycie literackich korzeni pisarza i jego ścieżki twórczej.
20 maja, na dzień przed oficjalną premierą „Słuchaj pieśni wiatru/Flipper roku 1973” odbędzie się wyjątkowa, literacka kolacja z Murakamim. Wszyscy, zarówno miłośnicy twórczości autora, jak i amatorzy doskonałych smaków będą mogli skosztować dań inspirowanych powieściami Murakamiego, znanego z umiłowania dla kuchni i dobrego jedzenia. W menu, przygotowanym specjalnie na tę okazję przez Martę Gessler znajdą się dania takie jak „Spadająca rybka Kafki Tamury” czy „Zupa Lżej-Na-Sercu”. Wszystkie zostały zainspirowane postaciami, fabułą i atmosferą książek japońskiego pisarza. Goście wydarzenia otrzymają przedpremierowo najnowszą powieść Harukiego Murakamiego „Słuchaj pieśni wiatru/Flipper roku 1973”.
Do inicjatywy dołączyło kilkadziesiąt restauracji w całej Polsce. Menu Murakamiego będzie można spróbować między innymi w Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu, Sandomierzu, Bydgoszczy, Jeleniej Górze a nawet Śremie. W Warszawie Kolacja z Murakamim odbędzie się w Qchni Artystycznej, autorskiej restauracji Marty Gessler. Kolacja z Murakamim to pierwsze tego typu kulinarno-literackie wydarzenie w Polsce.
Menu: Marty Gessler potrawy inspirowane powieściami japońskiego pisarza:
Zestaw 1
Summer Rolls Tsukuru Tazaki
Przezroczyste Summer Rolls w papierze ryżowym: z awokado, kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami.
Spadająca rybka Kafki Tamury
Biała ryba przygotowana na parze z dymką, imbirem, limonką polaną gorącym olejem sezamowym, sosem sojowym, podawana z makaronem.
Herbaciana Pana Cotta
Pana Cotta z zielonej herbaty.
Zestaw 2
Zupa Lżej-Na-Sercu
Bulion z cukinią, imbirem, szpinakiem i chilli. Zupa serwowana w miseczce przykrytej pergaminem i przewiązanej sznurkiem.
(Nie)zwykła sałata Mari
Sałatka podawana w przekrojonej na pół i wydrążonej sałacie rzymskiej z klasycznymi składnikami: kurczakiem, grzankami, parmezanem, kaparami i sosem.
Łosoś Pana Komury
Łosoś, koniecznie ze skórą, podawany z mlekiem kokosowym, szpinakiem i kolendrą.
Herbaciana Pana Cotta
Pana Cotta z zielonej herbaty.
Na Kolację z Murakamim obowiązują zapisy bezpośrednio w restauracjach. Szczegóły udziału w kolacji oraz lista wszystkich restauracji biorących udział >>>
informacja prasowa