III Śląski Turniej Kulinarny

„KUCHNIA ŚLĄSKA, KUCHNIA KRESOWA WSPÓŁISTNIENIE” to motyw przewodni III Śląskiego Turnieju Kulinarnego. Odbędzie się on w Opolu w dniach od 14 do 16 września 2012.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
III Śląski Turniej Kulinarny
Po sukcesie dwóch poprzednich imprez, które przyciągnęły wielu miejscowych jak i turystów z całej Polski, w tym roku po raz trzeci odbędzie się ten rodzinny piknik. Organizatorzy mają na celu przybliżenie kultury i tradycji śląskiej kultywowanej na Opolszczyźnie oraz prezentację dań ze śląskim rodowodem. Ważne jest także promowanie dań śląskich wśród okolicznych hotelarzy, restauratorów oraz właścicieli pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych.

W turnieju udział weźmie około 30 drużyn kucharzy zawodowców, amatorów i szkół gastronomicznych. Będą oni mieli za zadanie przyrządzać śląskie potrawy charakterystyczne dla ich regionów i miejscowości. Pierwszego dnia (piątek) odbędzie się konkurs dla zawodowców, drugiego zaś dla amatorów i szkół. Na niedzielę zaplanowano prezentację opolskich LDG w ramach konkursów „Festiwalu Pierogów i Ziemniaczanych Impresji”. Starania kucharzy oceniać będzie specjalna kapituła składająca się z fachowców z zakresu gastronomii i folklorystyki, oraz zaproszonych VIP-ów, którzy oceniać będą smak i wygląd potraw.

Laureaci konkursu otrzymają tytuł „Mistrza Śląskich Smaków 2012” oraz złoty Kwyrlok.

Imprezą towarzyszącą będzie II Festiwal Nalewek, który odbędzie się w niedzielę 16 września. Skosztować będzie można znanej nam dobrze malinówki, jarzębinówki czy orzechówki oraz bardziej wyszukanych nalewek jak „Cztery pory roku” czy „Łzy konika polnego”. Odbywać się będzie także kiermasz produktów regionalnych.

Zgłoszenia do konkursów można nadsyłać z całej Polski do 5 września.