Zbliżają się święta, aby zabłysnąć przed rodziną i znajomymi warto umiejętnie udekorować stół, dobrze będą wyglądały ładnie ozdobione ciasta, modne są teraz dekoracje na tortach z masy lukrowej, którą zwą również masą marcepanową. Z owej masy można w sposób dowolny dekorować torty, ciasta, dekorując je jakimś ciekawym motywem świątecznym.
Aby wykonać ową masę lukrową należy wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać mąkę tortową- 1/4 kg i mieszać (najlepiej użyć drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia.
Teraz trzeba dodać 1 kg cukru pudru i wyrabiać w rękach, można śmiało wsypywać dużo – na trzy, cztery razy (masa i tak wchłonie wszystko). Gdy doda się olejku migdałowego – masa ma lepszy zapach i smak. Masę dokładnie wyrobić, jeśli chcemy uzyskać masę kolorową, wówczas dodajemy barwniki spożywcze.
Lukier ma postać plastyczną i swoją konsystencją przypomina plastelinę i modelinę, więc można z niego formować dowolne kształty.
Aby wykonać ową masę lukrową należy wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać mąkę tortową- 1/4 kg i mieszać (najlepiej użyć drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia.
Teraz trzeba dodać 1 kg cukru pudru i wyrabiać w rękach, można śmiało wsypywać dużo – na trzy, cztery razy (masa i tak wchłonie wszystko). Gdy doda się olejku migdałowego – masa ma lepszy zapach i smak. Masę dokładnie wyrobić, jeśli chcemy uzyskać masę kolorową, wówczas dodajemy barwniki spożywcze.
Lukier ma postać plastyczną i swoją konsystencją przypomina plastelinę i modelinę, więc można z niego formować dowolne kształty.