Kolorowe paprykowe strąki

Sezon na paprykę tuż tuż,te kolorowe straki różnią się barwą wielokością oraz smakiem ,co o niej wiemy?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kolorowe paprykowe  strąki
Swój ostry sma papryka zawdzięcza obecności kapsaicyny. Zależnie od ilości tej substancji papryka jest mniej lub bardziej pikantna.

Odmiany o łagodnym smaku mają duże owoce, najczęściej o kształcie kulistym jajowatym lub stożkowym.

Odmiany ostre głównie używane są jako przyprawa,mają strąki mniejsze wydłużone a warstwę miąższu cienką i mało soczystą . Jeden średniej wielkości słodki strąk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.W 100 g tego warzywa jest jej aż 120-200 mg.

Papryka jest nie tylko bogatym ale również trwałym żródłem witaminy C. W przeciwieństwie do większości warzyw nie zawiera bowiem enzymu przyśpieszającego jej rozkład. Papryka zachowuje swój skarb nawet podczas gotowania duszenia i pieczenia.Kolorowe strąki uodparniają przed infekcjami,obniżają ciśnienie.I co ważne nie tuczą ,bo w 100 g jest zaledwie 18 kcal.

Kilka najostrzejszych odmian miniaturowej papryczki:
-Cherry- jedna z najmniejszych najczęściej do kupienia marynowana.
-Jalapeno-mniej ostra od chili główny składnik sosu guacamole
-Cayenne- to z niej powstaje bardzo pikantny pieprz cayenne
-Chili-najpopularniejsza odmiana ostrej papryki moze być zielona lub czerwona