Pstrąg to ryba bogata w białko, witaminę D, kwasy omega-3, selen oraz magnez. Dodatkowo zawiera niewiele kalorii, co sprawia, że może być spożywany na diecie. Pieczenie wydobywa głęboki aromat i smak ryby. Sprawdź, jak długo piec pstrąga, aby był najsmaczniejszy!
Pstrąg przygotowywany w piekarniku powinien być pieczony w zależności od sposobu podania:
• w całości – 30 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza
• w kawałkach, filet – 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka:
Pstrąg jest gotowy, kiedy mięso będzie delikatne i soczyste – ości bez problemu odchodzą od całości.
Zobacz też: jaką surówkę podać do pstrąga?
• Do przygotowania potrzebujemy całego pstrąga, rozpuszczone masło, cytrynę, sól, świeżo zmielony pieprz, rozmaryn i kawałki czosnku.
• Przed upieczeniem należy dokładnie umyć rybę pod bieżącą zimną wodą. Do jego przygotowania możemy usunąć głowę za pomocą ostrego noża – nie jest to jednak konieczne.
• Należy nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest, aby zachować ta temperaturę – dzięki tak wysokiej przygotujemy rybę w stosunkowo krótkim czasie.
• Następnie rozkładamy folię aluminiową w naczyniu żaroodpornym – odkrawamy większy kawałek, aby utworzył paczuszkę do pieczenia pstrąga.
• Smarujemy roztopionym masłem.
• Plasterki cytryny rozkładamy równomiernie na rybie – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz przekrojonej części.
• Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wkładamy gałązkę rozmarynu i czosnek do środka ryby.
• Układamy rybę na folii i delikatnie owijamy nią pstrąga. Tworzymy paczuszki tak, aby luźno ją opakowały.
• Piecz rybę po 15 minut na każdej ze stron. Czas może ulec minimalnemu zwiększeniu w zależności od wielkości serwowanej ryby.
Wskazówka:
Podczas pieczenia pstrąga w żaroodpornym naczyniu lub blasze warto dodać ziemniaki w mundurkach krojone w ćwiartki oraz inne warzywa korzeniowe, w tym: marchewkę, selera lub pietruszkę, jako dodatek do dania.
Nadal nie wiesz, jak przyrządzić pstrąga na obiad? Zobacz sprawdzone przepisy na pstrąga!
Jak długo piec pstrąga w piekarniku?
Pstrąg przygotowywany w piekarniku powinien być pieczony w zależności od sposobu podania:
• w całości – 30 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza
• w kawałkach, filet – 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka:
Pstrąg jest gotowy, kiedy mięso będzie delikatne i soczyste – ości bez problemu odchodzą od całości.
Zobacz też: jaką surówkę podać do pstrąga?
Pieczemy pstrąga w piekarniku krok po kroku
• Do przygotowania potrzebujemy całego pstrąga, rozpuszczone masło, cytrynę, sól, świeżo zmielony pieprz, rozmaryn i kawałki czosnku.
• Przed upieczeniem należy dokładnie umyć rybę pod bieżącą zimną wodą. Do jego przygotowania możemy usunąć głowę za pomocą ostrego noża – nie jest to jednak konieczne.
• Należy nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest, aby zachować ta temperaturę – dzięki tak wysokiej przygotujemy rybę w stosunkowo krótkim czasie.
• Następnie rozkładamy folię aluminiową w naczyniu żaroodpornym – odkrawamy większy kawałek, aby utworzył paczuszkę do pieczenia pstrąga.
• Smarujemy roztopionym masłem.
• Plasterki cytryny rozkładamy równomiernie na rybie – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz przekrojonej części.
• Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wkładamy gałązkę rozmarynu i czosnek do środka ryby.
• Układamy rybę na folii i delikatnie owijamy nią pstrąga. Tworzymy paczuszki tak, aby luźno ją opakowały.
• Piecz rybę po 15 minut na każdej ze stron. Czas może ulec minimalnemu zwiększeniu w zależności od wielkości serwowanej ryby.
Wskazówka:
Podczas pieczenia pstrąga w żaroodpornym naczyniu lub blasze warto dodać ziemniaki w mundurkach krojone w ćwiartki oraz inne warzywa korzeniowe, w tym: marchewkę, selera lub pietruszkę, jako dodatek do dania.
Nadal nie wiesz, jak przyrządzić pstrąga na obiad? Zobacz sprawdzone przepisy na pstrąga!