Jak przygotować pstrąga do pieczenia?

Pstrąga w całości najlepiej piec w piekarniku, owiniętego folią aluminiową. Rybę naciera się solą, np. morską i masłem, oprósza pieprzem oraz skrapia sokiem z cytryny.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować pstrąga do pieczenia?
fot. Fotolia
Przed końcem pieczenia ryby w piekarniku można delikatnie odchylić folię. Dzięki temu mięso będzie chrupiące, a skóra lekko zarumieniona.

Jak przyrządzić pstrąga w całości?

Do przygotowania pstrąga potrzebna będzie sól morska, masło oraz czosnek. Każdy ząbek można przekroić na pół. Na koniec rybę zawija się w folię aluminiową i wkłada do rozgrzanego piekarnika.
  • Ponacinaj rybę po zewnętrznych stronach oraz w środku.
  • Natrzyj pstrąga solą morską lub himalajską solą różową.
  • W każde nacięcie na skórze włóż kawałek czosnku.
  • Posmaruj rybę masłem.
  • Dopraw pstrąga czarnym pieprzem lub ziołowym.
  • Zawiń rybę w folię aluminiową i zrób w niej kilka małych dziurek.
  • Piecz rybę w rozgrzanym wcześniej piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
  • Podawaj pstrąga z surówkami i dodatkiem węglowodanowym.

Przygotowanie pstrąga do pieczenia w folii z cytryną

Po nacięciu ryby, zamiast czosnku, w dziury można włożyć kawałek cytryny. Dzięki temu mięso będzie miało wyrazisty, lekko kwaśny smak.
  • Natrzyj rybę solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  • Ponacinaj pstrąga w kilku miejscach i w każdą „kieszonkę” oraz w środek włóż ząbek czosnku, masło, pietruszkę i plaster cytryny.
  • Rybę połóż na folii aluminiowej, dodaj odrobinę masła i zawiń.
  • Pstrąga piecz w rozgrzanym piekarniku na blasze lub ruszcie.