Konferencja IJHARS

13 września 2010 w Poznaniu, odbędzie się konferencja

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Konferencja IJHARS
 
13 września 2010 roku w Poznaniu, odbędzie się konferencja pt.: €ž"Perspektywy rozwoju systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności".


Organizatorami konferencji są: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie. Wydarzenie to związane jest z ekspozycją Smaki Regionów, na której wystawiane będą m.in. produkty spożywcze posiadające zarejestrowane nazwy jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub będące gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.

Konferencja skierowana jest przede wszystkim do producentów produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami oraz do osób zainteresowanych podjęciem produkcji ww. produktów. Tematy poszczególnych wystąpień dotyczyć będą zasad funkcjonowania systemu ochrony produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS, a w szczególności kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Zaprezentowane zostaną dotychczasowe doświadczenia, wyniki kontroli oraz korzyści wynikające z włączenia się producentów do systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Podczas konferencji przewidziane są wystąpienia przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, grupy producenckiej produktu posiadającego chronione oznaczenie geograficzne oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.



Termin: 13 września 2010 r., godz. 10.00-13.00

Miejsce: Poznań - Międzynarodowe Targi Poznańskie, pawilon 7, sala A



Program konferencji

10.00-10.15 Otwarcie konferencji (Pan Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS oraz przedstawiciel Międzynarodowych Targów Poznańskich).



10.15-10.45 Znaczenie i zasady funkcjonowania systemu chronionych nazw i oznaczeń geograficznych (Pan Dariusz Goszczyński, Zastępca Dyrektora ds. Oznaczeń Geograficznych, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi).



10.45-11.15 Rola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych (Pan Artur Siedlarek, Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych, GIJHARS).



11.15-11.30 Przerwa kawowa.

.

11.30-12.00 Kontrola zgodności procesu produkcji ze specyfikacją gwarancją jakości produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS (Pani Mirosława Mruk, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).



12.00-12.30 Zarejestrowanie nazwy produktu regionalnego lub tradycyjnego w systemie UE jako forma promocji produktu (Pani Elżbieta Zawadzka, Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Top Tomyśl).



12.30- 13.00 Dyskusja



Oraz


Główny Inspektor JHARS objął patronat nad panelem dyskusyjnym „Informacje na etykietach produktów spożywczych – jakie i dla kogo?”.
Spotkanie odbędzie się 14 września 2010 r., w godzinach 11.00-13.00 w czasie trwania targów Polagra-Tech i Polagra-Food w Poznaniu.


Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie spożywczym powinna być jego etykieta. Jednak ona, podobnie jak hasła reklamowe i inne informacje o produkcie, jest opracowana przez producenta, który chciałby, aby właśnie jego produkt nabył konsument. Czy zatem informacje na etykiecie są prawidłowe, rzetelne i zrozumiałe dla konsumenta? Niestety, nie zawsze się tak dzieje i dlatego ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność i jakie informacje powinna zawierać etykieta jest zatem niezbędna producentom żywności, a potrzebna konsumentom. Potwierdzają to wyniki 8688 kontroli przeprowadzonych w 2009 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazujące na to, że aż 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych. Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących znakowania żywności, jakie informacje są obowiązkowe, a jakie dobrowolne i czy konsumenci rozumieją informacje na etykiecie - o tym będą dyskutować zaproszeni eksperci podczas panelu.

Honorowy patronat nad panelem objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Tematyka panelu:
Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)
W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów
Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów
Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - wczoraj, dziś i jutro
Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA
Dodatki do żywności - stosowanie i znakowanie

Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego", Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP

Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska