Finał III edycji konkursu Zgotuj sobie sukces odbył się w ubiegły piątek, 18 listopada w Warszawie. Zadaniem finalistów było przygotowanie dania głównego i przystawki z nieznanych im wcześniej produktów..
Zwycięskimi potrawami okazały się być confit z łososia na sosie sałaciano-ziołowym z risotto borowikowym oraz comber z królika na pikantnej salsie z avocado i fusili w sosie porowo-ziołowym, które przygotowali Mateusz Kowalski i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Wygrana w konkursie, jak zgodnie przyznaję zwycięzcy, to dla nich wielki krok w stronę urzeczywistnienia własnych kulinarnych marzeń oraz wielka szansa na rozwinięcie umiejętności.
Czeka na nich luksusowy, pięciogwiazdkowy hotel w Lizbonie, wyróżniony jedną gwiazdką Michelin.
Oprócz stażu w Lizbonie i możliwości startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, laureaci pierwszego miejsca otrzymali także 10 000 zł. Nagrodzeni zostali również nauczyciel zwycięskiej ekipy oraz szkoła, do której uczęszczają.
Drugie miejsce w konkursie otrzymali Bartłomiej Pawlikowski oraz Kamil Skarżyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Ta ekipa otrzymała także nagrodę Jury komplementarnego, w skład którego wchodzili dziennikarze i krytycy kulinarni. Trzecie miejsce w Zgotuj sobie sukces zajęły Edyta Kaczmarczyk oraz Paulina Barska z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku.
Wyniki zawodów potwierdzają również, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mają niezaprzeczalną wolę walki o swój sukces. Mam nadzieję, że dzięki doświadczeniom, jakie zdobyli podczas konkursu uda im się go zgotować jeszcze szybciej – dodaje Kazubski.
Zgotuj sobie sukces to konkurs organizowany przez MAKRO Cash & Carry, którego celem jest upowszechnianie umiejętności kulinarnych i organizacyjnych wśród przyszłych szefów kuchni. W tegorocznej, trzeciej już edycji Konkursu Zgotuj sobie sukces, wzięło udział 75 drużyn z całej Polski.
Zwycięskimi potrawami okazały się być confit z łososia na sosie sałaciano-ziołowym z risotto borowikowym oraz comber z królika na pikantnej salsie z avocado i fusili w sosie porowo-ziołowym, które przygotowali Mateusz Kowalski i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Wygrana w konkursie, jak zgodnie przyznaję zwycięzcy, to dla nich wielki krok w stronę urzeczywistnienia własnych kulinarnych marzeń oraz wielka szansa na rozwinięcie umiejętności.
Czeka na nich luksusowy, pięciogwiazdkowy hotel w Lizbonie, wyróżniony jedną gwiazdką Michelin.
Oprócz stażu w Lizbonie i możliwości startu w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, laureaci pierwszego miejsca otrzymali także 10 000 zł. Nagrodzeni zostali również nauczyciel zwycięskiej ekipy oraz szkoła, do której uczęszczają.
Drugie miejsce w konkursie otrzymali Bartłomiej Pawlikowski oraz Kamil Skarżyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Ta ekipa otrzymała także nagrodę Jury komplementarnego, w skład którego wchodzili dziennikarze i krytycy kulinarni. Trzecie miejsce w Zgotuj sobie sukces zajęły Edyta Kaczmarczyk oraz Paulina Barska z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku.
Wyniki zawodów potwierdzają również, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mają niezaprzeczalną wolę walki o swój sukces. Mam nadzieję, że dzięki doświadczeniom, jakie zdobyli podczas konkursu uda im się go zgotować jeszcze szybciej – dodaje Kazubski.
Zgotuj sobie sukces to konkurs organizowany przez MAKRO Cash & Carry, którego celem jest upowszechnianie umiejętności kulinarnych i organizacyjnych wśród przyszłych szefów kuchni. W tegorocznej, trzeciej już edycji Konkursu Zgotuj sobie sukces, wzięło udział 75 drużyn z całej Polski.