Sposób przygotowania:
Kontrastowy miodownik
Margarynę topimy razem z miodem, studzimy. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do jajek dodajemy składniki sypkie oraz przestudzony miód z tłuszczem- robimy to stopniowo i naprzemiennie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy migdały, do drugiej kakao. Mieszamy i wykładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartę. Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy. Masa orzechowa- rozpuszczamy margarynę z miodem i cukrem, gotujemy dłuższą chwilę, aż masa nam zgęstnieje. Wtedy dodajemy zmielone orzechy. Całość jeszcze chwilę gotujemy cały czas mieszając. Masę studzimy, wystudzoną miksujemy z masłem. Masa chałwowa- ser miksujemy z chałwą na gładką masę. Ciasta kroimy na centymetrowe kromki- po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie- raz jasną, raz ciemną i złączamy je za pomocą przygotowanych mas- również naprzemiennie- raz masą chałwową, raz orzechową. Tak powstaną nam dwa ciasta, które zdobimy pozostałą masą, obsypujemy kruszonką z migdałów i żurawiny. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!