Składniki:
450 g miąższu dyni
(Jeżeli nie uda się Państwu kupić dyni to może być zastosowana mrożona dynia w kostce).
100 g marchewki
4 łyżki stołowe orzechów włoskich
2 średnie cebule
150 g mielonych NIESŁODZONYCH płatków kukurydzianych (podzielić na 2 części po 75 g)
Odrobina soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Dynię i marchew pokroić w kostkę , podgotować do miękkości i wymieszać w misce w jedną masę
- Cebulę delikatnie poddusić z odrobiną wody na przykrytej patelni
- Zmielić orzechy włoskie w maszynce lub ugnieść wałkiem na bardzo drobne kawałki
- pognieść połowę ok. 75 g płatków kukurydzianych
Wszystkie powyższe składniki zmieszać w jedną masę i doprawić solą i pieprzem. Formować płaskie kotlety i panierować płatkami kukurydzianymi (odłożona druga połowa). Piec 20 – 25 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Kotlety polecam z kaszą jaglaną.
Wszystkie składniki polecam kupić prosto od gospodarzy prowadzących ekologiczne gospodarstwo lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Większość śniadaniowych płatków kukurydzianych zawiera bardzo dużą ilość cukru i może być produkowane z kukurydzy genetycznie modyfikowanej. Tylko płatki kukurydziane ze znaczkiem rolnictwa ekologicznego daje gwarancję pochodzenia naturalnego. Płatki takie także są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Autor: Grzegorz Dereń - kucharz
GREEN PEAS – eco bar & coffee
Ul. Szpitalna 5 (przy ul. Chmielnej), Warszawa
450 g miąższu dyni
(Jeżeli nie uda się Państwu kupić dyni to może być zastosowana mrożona dynia w kostce).
100 g marchewki
4 łyżki stołowe orzechów włoskich
2 średnie cebule
150 g mielonych NIESŁODZONYCH płatków kukurydzianych (podzielić na 2 części po 75 g)
Odrobina soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Dynię i marchew pokroić w kostkę , podgotować do miękkości i wymieszać w misce w jedną masę
- Cebulę delikatnie poddusić z odrobiną wody na przykrytej patelni
- Zmielić orzechy włoskie w maszynce lub ugnieść wałkiem na bardzo drobne kawałki
- pognieść połowę ok. 75 g płatków kukurydzianych
Wszystkie powyższe składniki zmieszać w jedną masę i doprawić solą i pieprzem. Formować płaskie kotlety i panierować płatkami kukurydzianymi (odłożona druga połowa). Piec 20 – 25 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Kotlety polecam z kaszą jaglaną.
Wszystkie składniki polecam kupić prosto od gospodarzy prowadzących ekologiczne gospodarstwo lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Większość śniadaniowych płatków kukurydzianych zawiera bardzo dużą ilość cukru i może być produkowane z kukurydzy genetycznie modyfikowanej. Tylko płatki kukurydziane ze znaczkiem rolnictwa ekologicznego daje gwarancję pochodzenia naturalnego. Płatki takie także są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Autor: Grzegorz Dereń - kucharz
GREEN PEAS – eco bar & coffee
Ul. Szpitalna 5 (przy ul. Chmielnej), Warszawa