Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

doskonałe na zwykły obiad albo kolację a także na Święta

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • FARSZ:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 0,7 grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • kilka śliwek suszonych
  • po łyżeczce suszonego lubczyku i ziarenek kminku
  • 2 liście laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • karmel z łyżki cukru
  • NALEŚNIKI:
  • 1,5-2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
  • ok.1-1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
  • dwa jajka
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • ew. jajko + kilka łyżek bułki tartej do panierowania krokietów + olej do ich smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Grzyby zalać wrzątkiem (ok. 2-3 szkl.), przykryć i zostawić do namoczenia na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, śliwki pokroić w cienki paseczki, cebulę w kosteczkę. Namoczone grzyby posiekać. FARSZ: Kapustę przełożyć do garnka, dodać śliwki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą spod grzybków i gotować do miękkości na małym ogniu. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Małą patelnię rozgrzać i na suchą wsypać cukier, skarmelizować na ciemny brąz nie mieszjąc tylko poruszając patelnią, przelać do kapusty. Dodać lubczyk i kminek. Doprawić pieprzem, solić raczej nie trzeba - kapusta kiszona jest wystarczająco słona. NALEŚNIKI: Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszjąc aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie smażyć naleśniki. Na każdym placku układać czubatą łyżkę farszu i zawijąć w kopertę. Gotowe krokiety można panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej [codziennie odgrzewając] żeby kapusta dobrze się przegryzła z grzybami i przyprawami. Karmel poprawia smak i kolor kapusty. Z tej ilości wychodzi ok. 20-25 krokietów.