Sposób przygotowania:
Krokiety z kapustą i grzybami
Grzyby zalać wrzątkiem (ok. 2-3 szkl.), przykryć i zostawić do namoczenia na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, śliwki pokroić w cienki paseczki, cebulę w kosteczkę. Namoczone grzyby posiekać. FARSZ: Kapustę przełożyć do garnka, dodać śliwki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą spod grzybków i gotować do miękkości na małym ogniu. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Małą patelnię rozgrzać i na suchą wsypać cukier, skarmelizować na ciemny brąz nie mieszjąc tylko poruszając patelnią, przelać do kapusty. Dodać lubczyk i kminek. Doprawić pieprzem, solić raczej nie trzeba - kapusta kiszona jest wystarczająco słona. NALEŚNIKI: Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszjąc aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie smażyć naleśniki. Na każdym placku układać czubatą łyżkę farszu i zawijąć w kopertę. Gotowe krokiety można panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej [codziennie odgrzewając] żeby kapusta dobrze się przegryzła z grzybami i przyprawami. Karmel poprawia smak i kolor kapusty. Z tej ilości wychodzi ok. 20-25 krokietów.
Isabel
misia53
dobry