Kuchnia dla piłkarzy na Euro 2012

W żywieniu piłkarzy najważniejsze jest unikanie nasyconych tłuszczów i pustych węglowodanów oraz spożywanie dużej ilości owoców i produktów z pełnego ziarna.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kuchnia dla piłkarzy na Euro 2012
Chociaż do 2012 roku jeszcze daleko, przygotowania do Euro idą pełną parą. Firma Remes, główny sponsor Pucharu Polski, która najprawdopodobniej będzie gościć jedną z reprezentacji narodowych w luksusowym kompleksie sportowo-hotelowym w Opalenicy k. Poznania zdradza jak wyglądają te prace od kuchni – dosłownie i w przenośni.

Do Euro przez kuchnię


Opalenica blisko Poznania to raj dla piłkarzy - 20 boisk okalających nowo-wybudowany Hotel Remes stwarza idealne warunki do treningu i wypoczynku dla uczestników piłkarskich Mistrzostw Europy. Mimo, że sport nie jest główną działalnością firmy Remes, to jednak ludzie, którzy ją tworzą są znawcami i praktykami futbolu. Prezes firmy, Bartosz Remplewicz, pasjonuje się piłką od 11 roku życia. Były zawodnik zespołu Promień Opalenica wie, że właściwe odżywianie to połowa sukcesu w każdym sporcie. Jego firma jest dystrybutorem wysokogatunkowych naczyń kuchennych umożliwiających przygotowywanie dobrze zbilansowanych i zdrowych posiłków. Dlatego właśnie w naczyniach Biżuterii Kuchennej Remes będą przygotowywane posiłki dla gwiazd futbolu, które będą gościć w Opalenicy.

Żywieniowy dekalog piłkarza

-W przypadku piłkarzy zawodowych właściwe odżywianie ma szczególne znaczenie. Wysiłek na jaki wystawiamy organizm podczas turnieju jest bowiem ekstremalny – mówi były piłkarz i trener napastników Lecha Poznań Andrzej Juskowiak, współpracujący także z Akademią Piłkarską Remes. W żywieniu piłkarzy najważniejsze jest unikanie nasyconych tłuszczów i pustych węglowodanów oraz spożywanie dużej ilości owoców i produktów z pełnego ziarna. Kluczem do zdrowej diety są nie tylko użyte w niej produkty, ale sposób w jaki zostały przygotowane. Dlatego dania smażone zastępuje się duszonymi i gotowanymi na parze. Brzmi jak porady dietetyka dla osoby, która chce zrzucić parę kilo, a jednak piłkarze muszą jeść zdrowo, żeby być przygotowani na długotrwały wysiłek.

Sukces tkwi w szczegółach


Jest wiele elementów, które składają się na sukces drużyny – taktyka, umiejętności techniczne, przygotowanie kondycyjne, nastawienie psychiczne. W diecie piłkarzy najważniejszy jest umiar i dyscyplina. To dlatego menu polskiej reprezentacji podczas dużych imprez nie zmieniło się od 2002 roku - bulion z kurczaka z makaronem, gotowana pierś kurczaka, cielęcina lub łosoś grillowany i gotowany, ryż, jarzyny gotowane oraz bufet sałatkowy. Takie potrawy nie należą do frykasów, dlatego ważne jest, aby odpowiednio je przygotowywać i przyprawiać. Aby wymagający goście Hotelu Remes, mogli jeść zdrowo i smacznie, kucharze będą korzystali ze specjalnych garnków i patelni umożliwiających przygotowywanie posiłków bez tłuszczu i przy niewielkim udziale wody lub na parze. To pozwoli zachować witaminy, a jednocześnie wydobyć z potraw wspaniały smak. Wszystko po to, aby wygrać następny mecz.