Wydarzenie ma na celu podtrzymywanie i kultywowanie tradycji kuchni beskidzkiej - stąd właśnie wzięła się nazwa festiwalu: Beskidzkie Kociołki. Inicjatorem całego wydarzenia jest Henryk Cieślar oraz Beskidzki Klub Kulinarny.
Impreza przyjmie formę otwartego dla wszystkich miłośników kuchni festynu regionalnego, podczas którego kultywowane będą tradycje kulinarne regionu Beskidów. Będzie to również okazja do spotkania dla przedstawicieli branży gastronomicznej nie tylko z Czech, Śląska Cieszyńskiego, Podbeskidzia, ale i pozostałych regionów Polski oraz gości z zagranicy.
Podczas festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny dla szkół z Czech i Polski a w gronie jury zasiądą sławy kulinarne z Polski, Słowacji i Czech Co ciekawe, uczestnicy konkursowych zmagań walczą o prestiżową nagrodę, czyli Złoty Kociołek Beskidzki
Konkurs kulinarny rozpocznie się o godz. 10:00 w Ośrodku Wczasowym Pasieczki. Uczestniczące w nim ekipy będą miały za zadanie przygotować danie w tradycyjnych beskidzkich kociołkach.
Tradycją festiwalu jest Gulasz VIP –ów, otóż nasi znakomici goście ugotują w kotle na ognisku gulasz, z którego zysk formą wykupionych bonów za porcje, zostanie przekazany na cele charytatywne.
Na Festiwal zaproszeni zostali m.in.: Konsul Generalny RP w Ostravie p.Anna Olszewska, Prezes Kongresu Polaków w Czechach - Józef Szymeczek, wójtowie gmin: Koszarzyska, Milików, Bystrzyca.
Więcej informacji na stronie.
VI Festiwal Beskidzkich Kociołków
W dniu 12 maja 2012 r. w miejscowości Koszarzyska, rzut beretem od Cieszyna, w Ośrodku Wczasowym Pasieczki będzie miało miejsce nie lada wydarzenie - Festiwal Beskidzkie Kociołki.
ocena: 4/5 głosów: 2