KUCHNIA.TV FOOD FILM FEST 2 edycja

Kulinarne filmy z całego świata na festiwalu Kuchnia TV Food Film Fest od 1 października w Warszawie

         
ocena: 0/5 głosów: 0
KUCHNIA.TV FOOD FILM FEST 2 edycja
FILMY Z EUROPY, KANADY I STANÓW ZJEDNOCZONYCH ORAZ SPECJALNY POKAZ DLA DZIECI W PROGRAMIE 2 edycji Kuchnia TV FOOD FILM Fest

W piątek, 1 października w warszawskich kinach Kultura i Rejs rusza Kuchnia.tv Food Film Fest, jedyny w Polsce przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, którego organizatorem jest stacja Kuchnia.tv.

W programie przeglądu Kuchnia.tv Food Film Fest znajdzie się 10 filmów dokumentalnych z Europy, Kanady i Stanów Zjednoczonych. Nowością tegorocznej edycji jest pokaz specjalny dla najmłodszych widzów, który odbędzie się w sobotę, 2 października, o godzinie 11:00. Na pokazy filmowe Kuchnia.tv wraz z kinami Kultura i Rejs zapraszają codziennie od piątku do niedzieli (1-3.10.2010) o godzinach 18:00 i 20:30.

Pierwszego dnia na dwóch pokazach zostaną zaprezentowane 4 filmy. O godzinie 18:00 widzowie zobaczą „Owoc pożądania” (2009) w reżyserii Michaela Schwarza oraz „Historię zażartego Pete’a” (2009) George’a Tsioutsioulasa. Natomiast o 20:30 organizator zaprasza na dwa kolejne filmy: „Kuchnia przyszłości” (2008) w reżyserii Mario Hinse oraz obraz Hellen Frankenstein z 2008 roku „Rozgryźć Alaskę”.

W sobotę, 2 października, oprócz  filmu Catherine Gund „Co masz na talerzu?” (2009) dla najmłodszych widzów (godz. 11:00), selekcja objęła filmy zaangażowane społecznie.  Będą to: „Produkty – kto hoduje Twoje jedzenie”, „Co z tą żywnością ekologiczną?” (godz. 18:00) oraz „Królowa słońca” (godz. 20:30).

Niedziela to dzień dla miłośników wielkiej kuchni i wyrafinowanych smaków. O godzinie 18:00 francuski dokument Frédérica Laffonta z 2004 roku „Tokio blues i sushi Fumiko”, natomiast o 20:30 – obraz duetu reżyserskiego Ryana Page’a i Christophera Pomerenke „Krew, pot i wino” (2010) z Maynardem Jamesem Keenanem, wokalistą zespołu Tool w roli głównej.

Wszystkim pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów.
Filmy będą pokazywane równolegle w kinie Kultura i kinie Rejs.
Więcej informacji o Kuchnia.tv Food Film Fest na www.kuchnia.tv

Program Kuchnia.tv Food Film Fest:

PIĄTEK
18.00     Owoc pożądania
    Historia Zażartego Pete'a
20.30     Kuchnia przyszłości
    Rozgryźć Alaskę

SOBOTA
11.00 Co masz na talerzu?
18.00 Produkty - kto hoduje Twoje jedzenie?
    Co z tą żywnością ekologiczną?
20.30 Królowa słońca

NIEDZIELA
18.00 Tokio blues i sushi Fumiko
20.30 Krew, pot i wino

Filmy Kuchnia.tv Food Film Fest

Owoc pożądania
(The Botany of Desire)
film dokumentalny, 52’
prod. USA (Kikim Media), 2009
reż. Michael Schwarz

Ludzie przyzwyczaili się do myśli, że mogą kontrolować świat roślin. A jeśli w rzeczywistości jest odwrotnie i to rośliny kształtują nasze życie? To prowokacyjne pytanie postawił Michael Pollan w swoim bestsellerze z 2001 roku „The Botany of Desire: A Plant’s-eye View of the Word”. Na podstawie książki powstał film dokumentalny „Owoc pożądania”, którego twórcy zapraszają w niesamowitą podróż do świata roślin i z ich perspektywy próbują spojrzeć na świat ludzi.

Historia zażartego Pete’a
(The Story of Furious Pete)
film dokumentalny, 52’
prod. USA (GI Production), 2009
reż. George Tsioutsioulas

Łapiąca za serce, dziwna i ironiczna historia Pete’a Czerwinskiego, Kanadyjczyka polskiego pochodzenia, który w swoim życiu otarł się o śmierć z powodu anoreksji i odnalazł pasję, która pozwoliła mu stać się w pełni zdrowym człowiekiem, biorącym udział w zawodach… jedzenia na czas. Film opowiada o wzlotach i upadkach, codziennej walce o zdrowie i spełnianie marzeń, o anoreksji, która dotknęła młodego mężczyznę.

Kuchnia przyszłości
(Great Food Revolution: Food of the Future)
film dokumentalny, 52’
prod. Kanada, 2008
reż. Mario Hinse
Od wieków ludzie starają się przepowiedzieć przyszłość, również tą dotyczącą żywności. Niestety, nie zawsze się to sprawdza. Twórcy filmu „Kuchnia przyszłości” opierając się na faktach, próbują przedstawić wizję, jak może wyglądać jedzenie przyszłości.

Rozgryźć Alaskę
(Eating Alaska)
film dokumentalny, 56’
prod. USA (Ellen Frankenstein), 2008
reż. Ellen Frankenstein
“Rozgryźć Alaskę” opowiada o podróży w poszukiwaniu lokalnego jedzenia i zrównoważonej diety, jaką w swoim życiu przebyła była wegetarianka Ellen Frankenstein.

Co masz na talerzu? (pokaz specjalny dla dzieci)
(What’s on your Plate?)
film dokumentalny, 56’
prod. USA (Catherine Gund, Tanya Selvaratnam), 2009
reż. Catherine Gund

Bohaterkami filmu dokumentalnego Cathrine Gund są dwie jedenastoletnie dziewczynki, które chcą sprawdzić, skąd bierze się jedzenie na ich talerzach. Wszystko za sprawą małych, wyjątkowo smacznych pomidorków cherry, które tak zasmakowały dziewczynkom, że te postanowiły dowiedzieć się, kto je wyprodukował.

Produkty – kto hoduje Twoje jedzenie?    
(Ingredients)
film dokumentalny, 52’
prod. USA, 2008
reż. Robert Bates

Żywność, która trafia na nasze talerze, przemierza na ogół tysiące mil z miejsca uprawy lub produkcji. Nie pozostaje to bez wpływu na środowisko naturalne i jakość pożywienia. Wady globalizacji i systemu uprzemysławiania żywności stają się coraz bardziej oczywiste. Dlatego warto poszukać alternatywy, która pozwoli zadbać nie tylko o smak potraw, ale również o zdrowie konsumentów i kondycję Ziemi.

Co z tą żywnością ekologiczną?
(What’s Organic About Organic)
film dokumentalny, 52’
prod. USA , 2008

Reżyser filmu uświadamia, jak ważna jest praca nad rozwojem świadomości konsumentów dotyczącej żywności ekologicznej, która dawno przestała być sprawą osobistego wyboru, ale jest kwestią społecznej odpowiedzialności.

Królowa słońca
(Queen of the Sun)
film dokumentalny, 82’
prod. USA (Jon Betz), 2010
reż. Taggart Siegel
    
W 1923 roku naukowiec i filozof Rudolf Steiner przewidział, że w ciągu 80 - 100 lat wyginą pszczoły. Jego przepowiednia wydaje się spełniać. Ule na całym świecie pustoszeją, pszczoły giną miliardami. Albert Einstein z kolei dodał, że bez pszczół gatunek ludzki będzie w stanie przetrwać zaledwie 4 lata. Film przedstawia tragiczne zjawisko, które przykuwa uwagę nie tylko pszczelarzy ale także naukowców i filozofów na całym świecie.

Tokio blues i sushi Fumiko
(Tokyo Blues & Sushi Confit)
film dokumentalny, 81’
prod. Francja (Interscoop), 2004
reż. Frédéric Laffont

Fumiko Kono uważana jest za jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia na świecie. Od Bordeaux, Genewę i Nowy Jork po Osakę i Kyoto – wszędzie wielcy smakosze świata zabiegają o jej dania. Film opowiada o tworzeniu, dążeniu do doskonałości i samotności artysty, o przyjemności jedzenia i o poznawaniu nowych smaków, o wartościach  i tradycjach rodzinnych, a także o wyborach, które podejmuje bohaterka chcąc rozwijać się w swojej pracy.

Krew, pot i wino
(Blood Into Wine)
film dokumentalny, 56’
prod. USA (A Twinkle Cash Company / Semi Rebellious Films Production in Association with True Story Films), 2010
reż. Ryan Page, Christopher Pomerenke

Film dokumentalny “Krew, pot i wino” zainteresuje miłośników wina i fanów ostrej muzyki. Wszystko to za sprawą głównego bohatera – Maynarda Jamesa Keenana, wokalisty zespołów Tool i A Perfect Circle, który w Arizonie założył winnicę i produkuje wino pod szyldem założonej przez siebie firmy Caduceus.