Kulinarne mity i przekłamania

Czy chińskie ciasteczka faktycznie są chińskie? Czy kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę? Czy alkohol wyparowuje podczas pieczenia? Odpowiedzi na te proste pytania mogą nas zaskoczyć.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kulinarne mity i przekłamania
Chińskie ciasteczka z wróżbą wcale nie są chińskie.

Ciasteczka z wróżbą zostały uznane za chiński wynalazek głównie za sprawą chińskich restauratorów, którzy spopularyzowali je w Stanach Zjednoczonych. Do tytułu wynalazcy ciasteczek pretendowali David Jung z San Francisco i Seichii Kito z Los Angeles. Nieformalny Sąd Historyczny z San Francisco rozstrzygnął spór na korzyść Japończyka z L.A.
Według zaś badań japońskiej historyk Yasuko Nakamachi ciasteczka z dołączoną do nich przepowiednią wypiekano już w XIX wieku w okolicach Kioto.


Kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę.

Kawa bezkofeinowa wcale nie jest zupełnie pozbawiona kofeiny.
W trakcie procesu dekafeinacji eliminuje się około 97-98 procent kofeiny.
Żeby jednak poczuć oddziaływanie tak śladowej ilości należałoby wypić około 8-10 filiżanek.


Alkohol wcale nie wyparuje całkowicie podczas pieczenia.

Panuje powszechne przekonanie co do tego, że alkohol całkowicie wyparowuje podczas pieczenia. Wynika to mianowicie z faktu, że alkohol ma niższą temperaturę wrzenia niż woda. Bazując na tej informacji wydawałoby się oczywistym, że alkohol powinien całkowicie wyparować podczas obróbki termicznej potraw. Jednak nie działa to w ten sposób. Alkohol dodany do potrawy nie wyparuje całkowicie nawet podczas długiego procesu gotowania czy pieczenia. Dodanie niewielkiej ilości skutkuje rzecz jasna jeszcze mniejszą ilością w finalnej potrawie, tak więc nie grozi nam alkoholowe upojenie, natomiast twierdzenie, że taka potrawa nie zawiera w ogóle alkoholu jest nieprawdą.