Mechaniczni kelnerzy - nowy trend?

Roboty zaczynają wyręczać ludzi w kolejnych zawodach. Kolejną branżą do przejęcia jest gastronomia. Czy kelnerzy powinni się bać?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mechaniczni kelnerzy - nowy trend?
Czy w Polsce na dobre zagoszczą roboty obsługujące gości? Pierwsze kroki na tej drodze chce postawić firma Projekty Inwestycyjne Babilon z Małopolski, która poszukuje franczyzobiorców.


Pierwszy tego lokal powstał w Bankoku, w 2010 roku. U mechanicznych kelnerów zamówienie się składa za pomocą dotykowych wyswietlaczy skad informacja dociera do kuchni. Gdy posiłek bedzie gotowy robot osobiście przyniesie nam danie do stolika. Urozmaicony zostanie także okres oczekiwania na jedzenie. Co godzinę ma być organizowane show podczas którego roboty... zatańczą.
Aby móc zatrudnić mechanicznych pracowników należy spełnić kilka warunków. Koszt inwestycji wynosi 3 miliony złotych. Lokal musi mieć wymiary kwadratowe lub prostokątne o powierzchni 180 mkw i znajdować się w mieście powyżej 300 tysięcy złotych.


Czy i kiedy zawód kelnera odejdzie w zapomnienie? Czas pokaże.