Warsztaty „Kulinarne podróże z Podravką” składały się z dwóch etapów.
W pierwszym uczestnicy poznawali tajniki kuchni z różnych regionów świata. Wspólnie z Łukaszem Pliszkiem przygotowali: krewetki królewskie smażone z czosnkiem i natką pietruszki, skąpane w lekkim owocowym winie podane z chrupiącą julienką warzywną i salsą pomidorową, złociste risotto ze szparagami i szafranem, sushi z tuńczyka oraz makaron smażony z sezamem i kurczakiem podany z grzybkami mun z nutą mleczka kokosowego. Drugą część „Dnia z Podravką” stanowił konkurs!
Siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Zwycięska drużyna to:
Bożena Rąpała, Justyna Lisik i Kinga Kiełbasa. Tym samym zakwalifikowały się do wielkiego finału.
Z kilkoma produktami uczestnicy warsztatów zetknęli się po raz pierwszy chwilę zajęło rozpoznanie świeżego tuńczyka, który kojarzył się raczej z mięsem niż rybą.
Podczas zmagań konkursowych większość uczestników postawiła na perfekcyjne wykonanie potraw i ciekawą aranżacje dań niż na eksperymentowanie z dopiero co poznanymi produktami. Wyraźnie było widać, iż zwycięska drużyna śledziła przebieg poprzednich warsztatów oraz uważnie słuchała uwag mistrza, Łukasz Pliszka. Przygotowane przez nich potrawy były idealnie przyprawione.
Do udziału w warsztatach zaprosiliśmy znanych w okolicy kucharzy i restauratorów: Panią Janinę Tomicką – Martuś, Pana Piotrowa Rydza oraz Pana Krzysztofa Domaradzkiego. Tym razem firma sponsorska nagrodziła laureatów innowacyjnymi pomocami kuchennymi, ułatwiającymi codzienną pracę kucharza. Obdarowanych najbardziej cieszyły profesjonalne noże, natomiast zachwyt wzbudziły nożyczki do ziół i warzyw.
Warsztaty „Kulinarne podróże z Podravką” odbiły się pozytywnym echem w lokalnej społeczności. Jak się dowiedzieliśmy pojawiły się już oferty pracy dla uczniów szkoły w Ciężkowicach.
W pierwszym uczestnicy poznawali tajniki kuchni z różnych regionów świata. Wspólnie z Łukaszem Pliszkiem przygotowali: krewetki królewskie smażone z czosnkiem i natką pietruszki, skąpane w lekkim owocowym winie podane z chrupiącą julienką warzywną i salsą pomidorową, złociste risotto ze szparagami i szafranem, sushi z tuńczyka oraz makaron smażony z sezamem i kurczakiem podany z grzybkami mun z nutą mleczka kokosowego. Drugą część „Dnia z Podravką” stanowił konkurs!
Siedem drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Zwycięska drużyna to:
Bożena Rąpała, Justyna Lisik i Kinga Kiełbasa. Tym samym zakwalifikowały się do wielkiego finału.
Z kilkoma produktami uczestnicy warsztatów zetknęli się po raz pierwszy chwilę zajęło rozpoznanie świeżego tuńczyka, który kojarzył się raczej z mięsem niż rybą.
Podczas zmagań konkursowych większość uczestników postawiła na perfekcyjne wykonanie potraw i ciekawą aranżacje dań niż na eksperymentowanie z dopiero co poznanymi produktami. Wyraźnie było widać, iż zwycięska drużyna śledziła przebieg poprzednich warsztatów oraz uważnie słuchała uwag mistrza, Łukasz Pliszka. Przygotowane przez nich potrawy były idealnie przyprawione.
Do udziału w warsztatach zaprosiliśmy znanych w okolicy kucharzy i restauratorów: Panią Janinę Tomicką – Martuś, Pana Piotrowa Rydza oraz Pana Krzysztofa Domaradzkiego. Tym razem firma sponsorska nagrodziła laureatów innowacyjnymi pomocami kuchennymi, ułatwiającymi codzienną pracę kucharza. Obdarowanych najbardziej cieszyły profesjonalne noże, natomiast zachwyt wzbudziły nożyczki do ziół i warzyw.
Warsztaty „Kulinarne podróże z Podravką” odbiły się pozytywnym echem w lokalnej społeczności. Jak się dowiedzieliśmy pojawiły się już oferty pracy dla uczniów szkoły w Ciężkowicach.