Jak ugotować pęknięte jajko?
Jeśli pilnie potrzebujemy jajek ugotowanych na miękko lub twardo, a jedno z nich jest pęknięte, wystarczy szczelnie owinąć je folią aluminiową i gotować z pozostałymi, białko nie wypłynie, a jajko będzie równie smaczne.
Zbyt tłusty rosół
Kiedy ugotowany rosół jest zbyt tłusty, wystarczy po ugotowaniu odstawić go do ostygnięcia, następnie przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy. Zbędny tłuszcz osiądzie na filtrze.
Sposób na niemiły zapach gotującej się kapusty
Surowa i kiszona kapusta mają charakterystyczny, nie przez wszystkich tolerowany zapach. Jak się go pozbyć? Dodanie kilku piętek z chleba wchłonie nieprzyjemny aromat, sprawiając gotowanie milszym.
Rozgotowany makaron?
Kiedy rozgotujemy makaron, należy szybko przelać go lodowatą wodą. Możemy go także użyć do zapiekanki lub zjeść z owocowym jogurtem.
Zważył Ci się krem?
Zwarzony krem to zmora każdej osoby, która chociaż raz piekła tort lub ciasto z masą. Aby uratować zważony krem, miskę należy włożyć do naczynia z gorącą wodą i energicznie ucierać. Pod wpływem podgrzewania krem staje się płynny.
Ratujemy zbyt suchą jajecznice
Jajecznica, która zbyt długo smażyła się na patelni, staje się słucha i mało smaczna. Jak ją uratować? Wystarczy dolać do niej śmietankę 30% , dokładnie mieszać i czekać kiedy jajka wchłoną płyn. Jajecznica będzie puszysta i wyborna.
By marchewka miała apetyczny kolor
Kiedy do gotującej się marchewki dodamy odrobinę sody oczyszczonej i łyżkę masła będzie ona pięknie pomarańczowa i apetyczna.
Zbyt słone warzywa?
Jeśli chcemy uratować przesolone warzywa, wystarczy zalać je wrzątkiem lub mlekiem i odcedzić. Dla lepszego efektu, czynność można powtórzyć kilka razy.
Zdjęcia: Fotolia
Jeśli pilnie potrzebujemy jajek ugotowanych na miękko lub twardo, a jedno z nich jest pęknięte, wystarczy szczelnie owinąć je folią aluminiową i gotować z pozostałymi, białko nie wypłynie, a jajko będzie równie smaczne.
Zbyt tłusty rosół
Kiedy ugotowany rosół jest zbyt tłusty, wystarczy po ugotowaniu odstawić go do ostygnięcia, następnie przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy. Zbędny tłuszcz osiądzie na filtrze.
Sposób na niemiły zapach gotującej się kapusty
Surowa i kiszona kapusta mają charakterystyczny, nie przez wszystkich tolerowany zapach. Jak się go pozbyć? Dodanie kilku piętek z chleba wchłonie nieprzyjemny aromat, sprawiając gotowanie milszym.
Rozgotowany makaron?
Kiedy rozgotujemy makaron, należy szybko przelać go lodowatą wodą. Możemy go także użyć do zapiekanki lub zjeść z owocowym jogurtem.
Zważył Ci się krem?
Zwarzony krem to zmora każdej osoby, która chociaż raz piekła tort lub ciasto z masą. Aby uratować zważony krem, miskę należy włożyć do naczynia z gorącą wodą i energicznie ucierać. Pod wpływem podgrzewania krem staje się płynny.
Ratujemy zbyt suchą jajecznice
Jajecznica, która zbyt długo smażyła się na patelni, staje się słucha i mało smaczna. Jak ją uratować? Wystarczy dolać do niej śmietankę 30% , dokładnie mieszać i czekać kiedy jajka wchłoną płyn. Jajecznica będzie puszysta i wyborna.
By marchewka miała apetyczny kolor
Kiedy do gotującej się marchewki dodamy odrobinę sody oczyszczonej i łyżkę masła będzie ona pięknie pomarańczowa i apetyczna.
Zbyt słone warzywa?
Jeśli chcemy uratować przesolone warzywa, wystarczy zalać je wrzątkiem lub mlekiem i odcedzić. Dla lepszego efektu, czynność można powtórzyć kilka razy.
Zdjęcia: Fotolia