Orzechy macadamia mimo iż pochodzą z Australii to śmiało możemy porównywać je z naszymi poczciwymi orzechami laskowymi. Ich nazwa pochodzi od drzewa na którym rosną. Część przeznaczona do spożycia okryta jest twardą, ciemnobrązową łupiną, której ciężko jest się pozbyć, nawet gdy użyjemy w tym celu dziadka do orzechów więc najlepiej kupować je łuskane. Są to orzechy bogate w selen i kwas foliowy oraz tłuszcze roślinne i błonnik. Stosuje się je w kulinariach jako deser (orzechy w czekoladzie), posypka do ciast lub kaloryczny dodatek do sałatek. Mają specyficzny słodkawo-maślany smak, a z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, szybko się psują. Dietetycy zalecają je w profilaktyce chorób serca i nowotworów, Spożycie tego produktu obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wzbogaca organizm w kwas foliowy i selenium, pomaga walczyć ze stresem. Obecnie są to jedne z najdroższych orzechów świata. Ponadto wykazują działanie toksyczne dla psów i kotów, więc nie można pozwolić, by znalazły się w miskach naszych, czworonożnych pupili. Uznawane są one za najsmaczniejszy z wszystkich odmian orzechów, co niestety przekłada się na ich cenę są jednymi z najdroższych na naszym rynku.