Sposób przygotowania:
Kurczak chili czereśniowy
Filety oddziel, przetnij na płasko wzdłuż na połowy i jeszcze raz w poprzek na pół. Otrzymasz 8 porcji, które lekko „potraktuj” tępą stroną noża, nie tłuczkiem(!), następnie lekko posmaruj jedną stronę filetów pastą chili, posól, odstaw na 2-3 godziny. Na mocno rozgrzanym oleju zmieszanym z margaryną obsmaż szybko filety z obu stron, odłóż potrzebna ilość porcji tak aby nie wystygły, na pozostały tłuszcz wrzuć pieczarki obrane ale niekoniecznie, podzielone na (szóstki lub czwórki) i obsmaż *¹). Gdy grzyby puszczą mocno sok, posól, wlej mleko dodaj pieprzu do smaku i duś odkryte, do wyparowania płynu. W międzyczasie, na drugiej odpowiednio dużej patelni rozpuść masło wrzuć wydrylowane(!) czereśnie, tak aby wszystkie tworzyły jedną warstwę i obsmażaj na dość dużym płomieniu. Patelnią od czasu do czasu wstrząśnij ale nie mieszaj podsmażaj ok 10minut posyp kurkuma i czosnkiem delikatnie wymieszaj i jeszcze potrzymaj na ogniu 2-3minuty. Pomidory obrane ze skórki podziel na „ósemki” i podawaj ... z jednym ziemniakiem lub dwoma. Dla odmiany, jako zieleninę posiekałem drobno liście selera naciowego, pełne zaskoczenie smakowe w połączeniu z pomidorem(bez soli!). Na jutro ten sam kurczak ale w innym zestawieniu; z brązowym ryżem i sałatka z pomidorów z selerem naciowym i sałatą zieloną. *¹) ja odcinam nóżki i pozostawiam kilka kapeluszy robię z nich (na kostce rosołowej), zupę-krem pieczarkowy z grzankami, tego samego dnia albo na drugi dzień.
kinga
Kazik45
mamqa
msewka
iwi69
Natala1210
Doro
Kazik45
przy przepisie.