Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Kurczak faszerowany orzechami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Porcje przed podaniem możemy polać koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i zapalić.

Kurczak faszerowany orzechami

Składniki:

Kurczak faszerowany orzechami

 

  • duży, tzw. wiejski, kurczak
  • cienki, długi pasek słoniny lub chudego, świeżego boczku
  • czubata łyżka masła
  • marchew
  • cebula
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia Paclan

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany orzechami
-Rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. - Dokładnie umytego kurczaka osuszamy. - Na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. - Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjkę, nacieramy wewnątrz solą i pieprzem, nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. -wkładamy mięso do rękawa do pieczenia,, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do rękawa z kurczakiem, zamykamy rękaw i wstawiamy na 30 min do piekarnika. Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na rozgrzany półmisek, sos przecieramy przez sito, gdy trzeba, lekko doprawiamy. -Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, oraz sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.