Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany orzechami
-Rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. - Dokładnie umytego kurczaka osuszamy. - Na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. - Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjkę, nacieramy wewnątrz solą i pieprzem, nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. -wkładamy mięso do rękawa do pieczenia,, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do rękawa z kurczakiem, zamykamy rękaw i wstawiamy na 30 min do piekarnika. Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na rozgrzany półmisek, sos przecieramy przez sito, gdy trzeba, lekko doprawiamy. -Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, oraz sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.