Lodówka, poza momentami rozmrażania lub odszraniania (samodzielnego przez użytkowników), kiedy musi być odłączona od prądu, pracuje 24 godziny na dobę, przez co uszczupla nasz roczny budżet o około 350 zł.
Najbardziej pożądana lodówka to ta, która posiada co najmniej dwa plusy w klasie A (oczywiście im więcej plusów, tym lepiej). Takie modele są zdecydowanie bardziej oszczędne.
Jeśli chcecie przyoszczędzić na lodówce, powinniście zwrócić uwagę na jej wykorzystywanie. Lodówka, z zamrażalnikiem czy bez, nie powinna stać obok jakiegokolwiek źródła ciepła (mam na myśli kaloryfer, piec lub kuchenkę gazową) - musiałaby wtedy ciężej pracować.
Dobrze ustawiona temperatura w lodówce i zamrażalce to już połowa sukcesu. Warto zmienić temperaturę w lodówce na około 5-6 stopni Celsjusza, natomiast w samej zamrażalce do około -15 stopni.
Pamiętajcie - jeśli chcecie rozmrozić mięso lub rybę, nie wyciągajcie ich z zamrażarki bezpośrednio na blat; dzień przed ich planowanym przygotowywaniem włóżcie je do miski, a następnie do lodówki. Mięso „oddaje” chłód do lodówki, dzięki czemu pozwala agregatowi na chwilę odpoczynku.
Nie zapominacie również, aby nie wkładać do lodówki ciepłych dań. Takie danie „pochłonie” bardzo dużo pracy agregatu. Postawcie garnek na blacie aby ostygł i dopiero wtedy włóżcie go do lodówki.
W większości modelów szron w zamrażalkach usuwa się samoistnie. Jeśli natomiast wasza zamrażarka nie jest wyposażona w taką funkcję, usuwajcie go sami, raz w miesiącu. Musicie wiedzieć, że osiadający szron podnosi koszty użytkowe o około 20-30 zł rocznie. Przeładowywanie lodówki jedzeniem również je podnosi!
Dbajcie o to, aby uszczelki w lodówce były zawsze dopięte (niechcący potrafią same się odkleić) i umyte. Ciepło nie będzie wtedy przez nie przenikać.
Właściwie użytkując lodówkę możecie zaoszczędzić na kosztach jej użytkowania nawet o około 50 zł rocznie!
weronikaS
Raftaj