mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. To Wiosna mnie zainspirowała, żebym ze szpinakiem tą rybę podała.

Łosoś  z babeczką szpinakową – kolorową

Składniki:

Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową

 

  • 2 szt. świeżej dzwonki łososia,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy starofrancuska,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • pieprz czarny grubo mielony,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól himalajska świeżo mielona,
  • 150 g mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki kapary,
  • 6 pomidorów suszonych,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka sosu worcetershire,
  • 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych.

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową
Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterkach. Dzięki temu szpinak nabierze wyrazistego, delikatnego czosnkowego smaku. Na patelnię dodajemy masło, czosnek i szpinak. Smażymy na wolnym ogniu często mieszając. Następnie dodajemy sosu worcetershire, lubczyk, pomidory pokrojone w paski i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i czereśniowymi papryczkami. Smacznego