Lubczyk jest to roślina,którą od kilku lat hoduję na swojej działce,jest wieloletni i sam się rozsiewa.Jest to zioło potocznie nazywane bulionem,ponieważ idealnie smakuje rosół z jego dodatkiem.Doskonały także do wszelakich zup,nadaje im piękny,wyrazisty smak.
Aby cieszyć się jego świeżym aromatem także zimą,należy zebrać liście i młode łodyżki przed kwitnieniem,czyli przed drugą połową sierpnia,dokładnie wypłukać pod letnią wodą i włożyć do torebki foliowej,wyciskając powietrze,następnie zawiązać torebkę i włożyć do zamrażalnika.Gdy zimą otworzymy torebkę zamarznięty lubczyk z łatwością się pokruszy i będzie idealnym dodatkiem do zupy.
Aby cieszyć się jego świeżym aromatem także zimą,należy zebrać liście i młode łodyżki przed kwitnieniem,czyli przed drugą połową sierpnia,dokładnie wypłukać pod letnią wodą i włożyć do torebki foliowej,wyciskając powietrze,następnie zawiązać torebkę i włożyć do zamrażalnika.Gdy zimą otworzymy torebkę zamarznięty lubczyk z łatwością się pokruszy i będzie idealnym dodatkiem do zupy.