Mleko

Porady na temat gotowania, podawania i spożywania mleka.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mleko
Mleko jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Zawiera m.in.:białko, tłuszcz, wapń, sód, potas, witaminy A, B2 i D. A oto porady dotyczące mleka i jego przetworów: Mleko należy gotować w garnku, który tuz przed użyciem trzeba przepłukać zimną wodą i nie wycierać, co zapobiegnie przypalaniu mleka. Żeby mleko nie wykipiało, smarujemy garnek 5cm nad jego poziomem masłem. Mleko podnosząc się nie uniesie się powyżej masła.Jeśli chcemy przedłużyć trwałość mleka, dosypujemy do niego szczyptę soli. Jeśli gotujemy mleko zbyt długo, traci na smaku. Gdy mleko nam się przypali, jego zapachu najlepiej się pozbyć przelewając je do czystego naczynia, przykrywając złożoną na cztery części wilgotną ściereczką i gotując na nowo pod przykryciem z tej ściereczki.Mleko ukwasimy szybciej, gdy dodamy do niego szczyptę cukru. Zsiadłe mleko można także otrzymać z rozpuszczonego mleka w proszku. Należy odstawić je w ciepłe miejsce, dodając ewentualnie łyżkę kwaśnej śmietany. Zsiadłe mleko jest najsmaczniejsze w dniu, w którym się zsiadło. Zbyt wyschnięty ser żółty odzyska świeżość zanurzony na kilka godzin w mleku. Można też go zetrzeć na tarce i włożyć do lodówki w szklanym naczyniu lub folii i użyć do pizzy lub makaronu. Twaróg latem przechowywać dobrze owinięty w liście porzeczki, chrzanu lub włoskiego orzecha. Gdy przechowujemy mleko zagęszczone w puszce, obracajmy puszkę przynajmniej 2 razy w miesiącu.