Już jako małe dziecko na różnych wakacjach pytałam rodziców czemu w jednym miejscu zupa nazywa się żurkiem, a w drugim barszczem białym. Odpowiadali mi, że to nazwy zamienne i żadnej różnicy nie ma. Ale to dopiero pierwsze stanowisko.
Drugie wprowadza już wyraźne rozgraniczenie. Zgodnie z nią:
-barszcz biały- wykonywany jest na zakwasie z mąki pszennej,
-żurek- zaś na zakwasie żytnim Jest też trzeci poddział. Wynika z niego, że żurek jest zupą postną, którą podaje się z jajkiem lub ziemniakami.
Znalazłam też przepis w którym zamiast zakwasu żytniego używa się serwatki z zsiadłego mleka. Zaś barszcz biały opiera się na zakwaszanym wywarze mięsnym (boczek, kiełbasa). A Wy znacie jeszcze jakieś inne podziały? I w końcu, którą zupę gotujecie?
Drugie wprowadza już wyraźne rozgraniczenie. Zgodnie z nią:
-barszcz biały- wykonywany jest na zakwasie z mąki pszennej,
-żurek- zaś na zakwasie żytnim Jest też trzeci poddział. Wynika z niego, że żurek jest zupą postną, którą podaje się z jajkiem lub ziemniakami.
Znalazłam też przepis w którym zamiast zakwasu żytniego używa się serwatki z zsiadłego mleka. Zaś barszcz biały opiera się na zakwaszanym wywarze mięsnym (boczek, kiełbasa). A Wy znacie jeszcze jakieś inne podziały? I w końcu, którą zupę gotujecie?