Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Makaron, szpinak, boczek, ser, pomidor..

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

...cukinia, cebula, czosnek... zapiekane w jajku, jorurcie i smietanie....Tylko dla preferujacych liscie szpinaku w potrawach

Makaron, szpinak, boczek, ser, pomidor..

Składniki:

Makaron, szpinak, boczek, ser, pomidor..

 

  • 250g swiezego szpinaku,
  • ok 150g makaronu swiderki,
  • 2 jaja,
  • 150g boczku,
  • 6 sredniej wielkosci pieczarek,
  • 2 duze pomidory,
  • 1 mala cukinia,
  • ok 250-300g sera zóltego (odmierzyc 2 garsci do posypania na wierzch)
  • 2 srednie cebule,
  • 3 duze zabki czosnku,
  • 150ml jogurtu naturalnego,
  • 100ml smietany 22% lub 30% - ja dalam 30% i bylo super,
  • 4 lyzki masla,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, galka muszkatolowa, curry.

Sposób przygotowania:

Makaron, szpinak, boczek, ser, pomidor..
Makaron ugotowac w osolonej wodzie. Warzywa obrac i umyc (pieczarki tylko obrac), osuszyc i pokroic na drobno, jedynie pomidory sparzyc i obrac ze skórki, cukinie poroic w pólprazki a pieczarki w cienkie paski. Ser zólty zetrzec na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroic w kostke. Jajka rozklocic i wymieszac z jogurtem i serem zoltym (zostawic 2 garsci na koniec), doprawic do smaku sola, papryka, curry, galka i pieprzem. Na patelni roztopic maslo i dodac: cebule, boczek, pieczarki, czosnek, cukinie, chwile podsmazyc (ok 5min) i gdy cebula zacznie sie szklic, dodac szpinak i pomidory, przyprawic przyprawami do smaku i smazyc klika minutek (2-3), az szpinak straci turgor i zmieni sie w papke, zdjac z ognia i odsaczyc warzywa z boczkiem z wody. Przygotowac forme do zapiekania, natluscic. makaron wymieszac z mieszanka usmazona na patelni ,olac masa serowo-jajeczno-jogurtowa, wymieszac, ewentualnie doprawic wedle upodoban (pamietamy aby dobrze doprawic by danie skam nie byl jalowy) i wlozyc do formy.Wierzch posypac 2 garsciami zoltego sera i zalac smietanka - nie mieszac. Smietana z serem podczas zapiekania utworzy nam chrupiaca, rumiana pierzynke. Zapiekac ok 30 min w 190-200 stopniach. Boczek mozna zastapic szynka, piersia z kurczaka, lub innym miesem, ktore - o ile jest surowe- nalezy wczesniej przyprawic i usmazyc.