Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

makowiec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto obowiazkowe na każde swieta

makowiec

Składniki:

makowiec

 

  • CIASTO TOPIONE:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka masła (miękkie)
  • 3 żółtka
  • 1 cale jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdzy

 

  • MAK:
  • 0.5 kg maku
  • 1 olejek migdalowy
  • 1 lyżka kakao
  • 10 dag masła
  • 1 łyzka miodu
  • 2 żółtka
  • garstka pokrojonych orzechów
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka z pomaranczy

Sposób przygotowania:

makowiec
Wszystkie składniki ciasta razem zarobić. Owinąc w ściereczkę, wrzucic do granka z bardzo zimną wodą. Jak wypłynie na wierzchrz należy rozwałkowac i zawijac z makiem. Rolady po wierzchu smarowac mlekiem, piec ok 50-60 minuit mak gotowac 2 godziny i dwukrotnie przepuscic przez maszynke, masło rozpuscic razem z miodem. Wszystkie składniki maku mieszamy ze sobą