Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

ulubiona rolada makowa - mocno słodka

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 0.5 kg mąka,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 kostka masło,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0.5 szklanki mleko,
  • 5 dag drożdże
  • Masa do makowca
  • 0,5kg maku (gotowany przez 2 godz i mielony 3 razy)
  • olejek migdalowy
  • 1 lyzka kakao
  • 10 dag masła i 1 łyzka miodu - rozpuszczone razem
  • 2 żóltka
  • piana z 5 bialek
  • cukier wg uznania ok 1,5 szklanki
  • garśc pokrojonych orzechów
  • garsc rodzynkow
  • opakowanie kandyzowanej skorki pomarancza

Sposób przygotowania:

Makowiec
Powyższe skladniki do 'masa do makowca' zarobic razem. Najpierw rozpuszczamy drożdze z cukrem, a następnie łaczymy wszystkie skladniki - pamietajmy aby masło było miekkie a mąka zagrzana 9temp pokojowa). Następnie owijamy ciasto w ściereczke i wrzucamy do bardzo zimnej wody, jak wypłynie na wierch (po kilku godinach) to dzielimy na pół, wałkujemy, rozkładamy mak i zawijamy. Na wierchu smarujemy rolady mlekiem i pieczemy ok 50-60 minut.



Masa do makowca

wszystko razem zarabiamy i rozkladamy na roladach, po upieczeniu polewamy rolady polewą kakaową i dekorujemy