Sposób przygotowania:
Makowiec domowy
Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy, drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru, zalewamy 1/4 mleka. Do miski wkładamy pozostałe składniki a masło roztapiamy. Gdy drożdże urosną dodajemy je do miski, wyrabiamy, na końcu dodajemy roztopione masło. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy energicznie około 5 - 10 minut. odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Ponownie ugniatamy chwilę i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, rozkładamy na nich wcześniej przygotowany mak z bakaliami. Zwijamy ciasta w rulon, zaklejamy boki i czekamy aby trochę podrosły. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C i przed włożeniem do piekarnika posmarować obydwie rolady makowe jajkiem. Wkładamy do pieca na 30 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy orzechami.