Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Makowiec, zawijany jak okulary

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tylko dla orlów.. Makowiec jest wymagajacy ale smak jest super i wyglad niekonwencjonalny :)

Makowiec, zawijany jak okulary

Składniki:

Makowiec, zawijany jak okulary

 

  • Ciasto:
  • 600g ( 300g ) maki
  • 2 duze lub 3 mniejsze jajka ( 2 male )
  • 150ml ( 75ml ) mleka
  • 40g ( 20g ) swiezych drozdzy
  • 80g ( 40g ) cukru
  • 180g ( 90g ) masla
  • skorka z niespryskiwanej cytryny (jesli sie nie ma to lepiej nie dac nic, niz zwykla)
  • 50g ( 25g ) migdalow w platkach
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 100g ( 50g ) masla
  • cukier puder do posypania

 

  • Masa makowa:
  • 500g ( 250g ) maku zmielonego na sucho!
  • 100g ( 50g ) orzechow wloskich, posiekanych
  • 100g ( 50g ) migdalow, posiekanych lub w platkach wg uznania
  • 100g ( 50g ) orzechow laskowych
  • mozna dodac jeszcze inne orzechy np. pecan
  • 100g ( 50g ) skorki pomaranczowej (jak nie mam, to dodaje konfitur pomaranczowych)
  • 100g ( 50g ) rodzynek
  • olejek migdalowy i olejek waniliowy
  • 2 ( 1 ) budynie waniliowe (takie w proszku, bez cukru)
  • 200g ( 100g ) cukru pudru
  • 2 ( 1 ) jajka - rozdzielic
  • 50g ( 25g ) masla
  • 3 ( 1 i pol ) lyzki stolowe miodu
  • 800ml ( 400ml ) mleka
  • szczypta soli
  • (W nawiasach proporcje na pol porcji).

Sposób przygotowania:

Makowiec, zawijany jak okulary
Masa makowa - przygotowanie: Mak zmielic na sucho! UWAGA! nie wolno mielic maku na sucho w elektrycznej maszynce!!! bo maszynka sie zepsuje! Jesli nie mamy innej mozliwosci to zaparzamy mak i mielimy go na mokro a nastepnie jak ponizej i dajemy potem o 100ml mleka mniej! mozna w malakserze, lub starym mlynku do kawy. Zmielony mak dac do garnka, w ktorym gotujemy zawsze mleko. Zalac mlekiem, ok. 700ml ( 350ml ) i podgrzewac powoli mieszajac. W miedzyczasie rozpuscic obydwa budynie w reszcie mleka. Mak podgrzewany wciagnie prawie cale mleko, zrobi sie gesty jak grysik. Dodajemy rozpuszczony budyn i podgrzewamy dalej, az mak zacznie "oddychac" puszczac bable, jak to robi budyn w czasie gotowania. Dwa zoltka ubic mikserem z calym cukrem i dodac maslo - ubic calosc na kremowo, dodac ta mase do goracego budynio-maku i dobrze wymieszac. Teraz dodac miod, olejek migdalowy, wszytskie orzechy i migdaly, skorki pomaranczowe, rodzynki. Dobrze wymieszac, przestudzic. Po przestudzeniu wmieszac bialka ubite uprzednio na sztywna piane z odrobina cukru. To mozna zrobic bezposrednio przed nakladaniem na ciasto i zwijaniem. Ciasto - przygotowanie: Z wszystkich skladnikow zrobic ciasto drozdzowe. Drozdze wymieszac z odrobina mleka i maki oraz lyzeczki cukru. Odstawic do wyrosniecia. Make przesiac, dolozyc wszystkie skladniki, tzn. jajka, letnie mleko, cukier, migdaly itd. Drozdze podrosniete wlac do maki i mikserem (krecone mieszaki) wyrobic ciasto na jednolita mase. Pod koniec mieszania dodac roztopione, letnie maslo. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc tlusta w dotyku closcia, w postaci kuli. Odstawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu (ok.1 - 1 i pol godz) dzielimy ciasto na tyle czesci ile makowcow chcemy robic. Ale, na minimum 2. Kazda z nich kladziemy na papierze do pieczenia i rozwalkowywujemy na cienki placek. Dluzsze boki papieru mozna podlozyc jeszcze kawalkami papieru ( pomoze to znacznie przy zwijaniu makowca) Mase makowa, uzupelniona piana z bialek, dzielimy rowniez na tyle czesci ile makowcow. Zaczynamy lyzka stolowa nakladac mase makowa i rozprowadzamy ja po calym ciescie. Unoszac lekko dluzsze boki papieru zaczynamy zwijac makowiec w jedna strone , do polowy a nastepnie robimy to samo z odwrotna strona. Otrzymujemy makowiec zawiniety jak lornetka czy oklulary. :) Papier zawijamy jak kolnierz i skrecamy koncowki, tworzac tym samym jakby forme dla makowca. Piekarnik nagrzac do 175°C za pomoca papieru do pieczenia daje sie makowce latwo przeniesc na blache. Ja mam piekarnik z termoobiegem i moge piec na dwoch poziomach naraz. Jesli takiego nie posiadamy to musimy robic z polowy porcji ( podane na niebiesko) Pieczemy 40-45 minut. Po upieczeniu , roztapiamy maslo i smarujemy nim gorace makowce tak dlugo az wsmarujemy cale maslo. Nastepnie mocno posypujemy je cukrem pudrem. Potraktowane w ten sposob maslem makowce o wiele dluzej zachowuja swiezosc. Mozna je zamrozic - ale w tym celu nie posypywac cukrem, lepiej po rozmrozeniu.