Sposób przygotowania:
Makowiec, zawijany jak okulary
Masa makowa - przygotowanie: Mak zmielic na sucho! UWAGA! nie wolno mielic maku na sucho w elektrycznej maszynce!!! bo maszynka sie zepsuje! Jesli nie mamy innej mozliwosci to zaparzamy mak i mielimy go na mokro a nastepnie jak ponizej i dajemy potem o 100ml mleka mniej! mozna w malakserze, lub starym mlynku do kawy. Zmielony mak dac do garnka, w ktorym gotujemy zawsze mleko. Zalac mlekiem, ok. 700ml ( 350ml ) i podgrzewac powoli mieszajac. W miedzyczasie rozpuscic obydwa budynie w reszcie mleka. Mak podgrzewany wciagnie prawie cale mleko, zrobi sie gesty jak grysik. Dodajemy rozpuszczony budyn i podgrzewamy dalej, az mak zacznie "oddychac" puszczac bable, jak to robi budyn w czasie gotowania. Dwa zoltka ubic mikserem z calym cukrem i dodac maslo - ubic calosc na kremowo, dodac ta mase do goracego budynio-maku i dobrze wymieszac. Teraz dodac miod, olejek migdalowy, wszytskie orzechy i migdaly, skorki pomaranczowe, rodzynki. Dobrze wymieszac, przestudzic. Po przestudzeniu wmieszac bialka ubite uprzednio na sztywna piane z odrobina cukru. To mozna zrobic bezposrednio przed nakladaniem na ciasto i zwijaniem. Ciasto - przygotowanie: Z wszystkich skladnikow zrobic ciasto drozdzowe. Drozdze wymieszac z odrobina mleka i maki oraz lyzeczki cukru. Odstawic do wyrosniecia. Make przesiac, dolozyc wszystkie skladniki, tzn. jajka, letnie mleko, cukier, migdaly itd. Drozdze podrosniete wlac do maki i mikserem (krecone mieszaki) wyrobic ciasto na jednolita mase. Pod koniec mieszania dodac roztopione, letnie maslo. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc tlusta w dotyku closcia, w postaci kuli. Odstawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu (ok.1 - 1 i pol godz) dzielimy ciasto na tyle czesci ile makowcow chcemy robic. Ale, na minimum 2. Kazda z nich kladziemy na papierze do pieczenia i rozwalkowywujemy na cienki placek. Dluzsze boki papieru mozna podlozyc jeszcze kawalkami papieru ( pomoze to znacznie przy zwijaniu makowca) Mase makowa, uzupelniona piana z bialek, dzielimy rowniez na tyle czesci ile makowcow. Zaczynamy lyzka stolowa nakladac mase makowa i rozprowadzamy ja po calym ciescie. Unoszac lekko dluzsze boki papieru zaczynamy zwijac makowiec w jedna strone , do polowy a nastepnie robimy to samo z odwrotna strona. Otrzymujemy makowiec zawiniety jak lornetka czy oklulary. :) Papier zawijamy jak kolnierz i skrecamy koncowki, tworzac tym samym jakby forme dla makowca. Piekarnik nagrzac do 175°C za pomoca papieru do pieczenia daje sie makowce latwo przeniesc na blache. Ja mam piekarnik z termoobiegem i moge piec na dwoch poziomach naraz. Jesli takiego nie posiadamy to musimy robic z polowy porcji ( podane na niebiesko) Pieczemy 40-45 minut. Po upieczeniu , roztapiamy maslo i smarujemy nim gorace makowce tak dlugo az wsmarujemy cale maslo. Nastepnie mocno posypujemy je cukrem pudrem. Potraktowane w ten sposob maslem makowce o wiele dluzej zachowuja swiezosc. Mozna je zamrozic - ale w tym celu nie posypywac cukrem, lepiej po rozmrozeniu.
pusieczek2@wp.pl
Glumanda
Tutaj..Ciasto:
- 600g ( 300g ) maki
- 2 duze lub 3 mniejsze jajka ( 2 male )
- 150ml ( 75ml ) mleka
- 40g ( 20g ) swiezych drozdzy
- 80g ( 40g ) cukru
- 180g ( 90g ) masla
- otarta skorka z niespryskiwanej cytryny (jesli sie nie ma to lepiej nie dac nic, niz zwykla)
- 50g ( 25g ) migdalow w platkach
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100g ( 50g ) masla
- cukier puder do posypania
Nie wiem dlaczego to pominelam..sorry zaraz poprosze moderatorow o poprawke :)
pusieczek2@wp.pl