Masło jest jadalnym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z mleka, a z kolei margaryna produkowana jest na bazie olejów roślinnych. Jeszcze kilka lat temu, gdy margaryny były produkowane metodą uwodornienia, zawierały dużo tzw. kwasów tłuszczowych trans, powstających w procesie produkcji margaryny.
Kwasy te nadawały margarynie stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale z drugiej strony wpływały na rozwój poważnych chorób serca lub cukrzycy. Dzisiaj proces produkcji się zmienił i rzadko które margaryny zawierają te szkodliwe związki.
Masło niestety ma sporą ilość cholesterolu i jest bardziej kaloryczne niż margaryna. Jego zaletą z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ,szczególnie A i D. Dlatego zaleca się, aby kobiety w ciąży oraz małe dzieci jadły masło ze względu na występujące w nim naturalne witaminy.
Kwasy te nadawały margarynie stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale z drugiej strony wpływały na rozwój poważnych chorób serca lub cukrzycy. Dzisiaj proces produkcji się zmienił i rzadko które margaryny zawierają te szkodliwe związki.
Masło niestety ma sporą ilość cholesterolu i jest bardziej kaloryczne niż margaryna. Jego zaletą z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ,szczególnie A i D. Dlatego zaleca się, aby kobiety w ciąży oraz małe dzieci jadły masło ze względu na występujące w nim naturalne witaminy.