aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Mięciutki pierniczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutki pierniczek- taki ma Święta można częstować gości. Bardzo miękki i puszysty posmakuje każdemu.

Mięciutki pierniczek

Składniki:

Mięciutki pierniczek

 

  • Ciasto:
  • 4 łyżki miodu
  • 45 dag mąki
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szkl śmietany
  • Bakalie
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • Garść śliwek suszonych
  • 1 banan
  • Wkładka:
  • 4 jabłka
  • ¾ szkl cukru
  • Garść orzechów
  • Garść rodzynek
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • Krem grysikowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 1 masło

Sposób przygotowania:

Mięciutki pierniczek
Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu dżem z wiśni, śliwki i rodzynki według uznania. Banana obieramy gotujemy i blendujemy. Mieszamy z resztą ciasta. Pozostawiamy ciasto na 2 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.

Wkładka:

Jabłka obrać pokroić w drobną kostkę i zasypać ¾ szkl cukru. Odstawić na pół godziny. Dodać bakalie, mąkę, sodę proszek. Białka ubić z 2 łyżkami cukru, dodać żółtka. Wymieszać z jabłkami i piec do 40 minut w 180 stopniach.

Krem grysikowy:

Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z masłem.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- krem grysikowy- wkładka- krem grysikowy- ciasto