Sposób przygotowania:
Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliamiPrzygotowanie ciasta 1
Masło wkładamy do garnka. Dodajemy cukier.
przygotowanie ciasta 2
Do masła i cukru dodajemy miód. Powoli podgrzewamy co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie bakalii 1
Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy nożem.
Przygotowanie bakalii 2
To samo robimy z rodzynkami. Siekamy je drobno. Płatki migdałowe też rozdrabniamy.
Czynności pozostałe 1
Wszystkie przyprawy mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy do miodu rozpuszczonego z tłuszczem.
Czynności pozostałe 2
Do mieszanki dodajemy też bakalie. Chwilę podgrzewamy. Do naczynia wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól i sodę wcześniej rozpuszczoną w mleku. Dosypujemy kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto.
Czynności końcowe
Ciasto wałkujemy. Wykrawamy ciastka za pomocą foremek. Mieszamy jajka z mlekiem. Smarujemy pierniki. Pieczemy przez 8 minut w 175 stopniach C. Dekorujemy według własnego upodobania.