Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsze pierniki jakie miałam przyjemność w moim życiu jeść. Przepełnione bakaliami i z aromatem własnoręcznie robionej przyprawy.

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami

Składniki:

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami

ciasto:

bakalie

przyprawy

ponadto:

Sposób przygotowania:

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami

Przygotowanie ciasta 1

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
Masło wkładamy do garnka i dodajemy cukier.

Masło wkładamy do garnka. Dodajemy cukier.

przygotowanie ciasta 2

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
Do masła i cukru dodajemy miód. Powoli podgrzewamy

Do masła i cukru dodajemy miód. Powoli podgrzewamy co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie bakalii 1

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy nożem

Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy nożem.

Przygotowanie bakalii 2

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
To samo robimy z rodzynkami. Siekamy je drobno.

To samo robimy z rodzynkami. Siekamy je drobno. Płatki migdałowe też rozdrabniamy.

Czynności pozostałe 1

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
Wszystkie przyprawy mieszamy w osobnym naczyniu

Wszystkie przyprawy mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy do miodu rozpuszczonego z tłuszczem.

Czynności pozostałe 2

Mięciutkie pierniczki najeżone bakaliami
Do rozpuszczonej mieszanki dodajemy bakalie i mieszamy. Chwilę podgrzewamy.

Do mieszanki dodajemy też bakalie. Chwilę podgrzewamy. Do naczynia wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól i sodę wcześniej rozpuszczoną w mleku. Dosypujemy kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto.

Czynności końcowe

Ciasto wałkujemy. Wykrawamy ciastka za pomocą foremek. Mieszamy jajka z mlekiem. Smarujemy pierniki. Pieczemy przez 8 minut w 175 stopniach C. Dekorujemy według własnego upodobania.