Sposób przygotowania:
Mini pizze
Przygotowujemy zaczyn; drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować, zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy, aby się rozpuściły i posypujemy cienką warstwa mąki, odstawiamy na ok kwadrans. W między czasie rozpuszczamy margarynę, musi przestygnąć nim ją dodamy. Leżące w temperaturze pokojowej dodajemy jajko do zaczynu, lekko mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól (sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami) i podgrzane mleko. Mieszamy,aż ciasto zacznie odstawać od miski,dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto musi mieć spójną, lekką konsystencję, gdy przyciśniemy ciasto palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos; przesmażamy na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, dodajemy pomidory, marchew, przeciśnięty ząbek czosnku,doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Pieczarki dusimy z cebulką na oddzielnej patelni. Wycinamy z ciasta potrzebne krążki i nakładamy sos z mięsem, oraz dodatki w/g upodobania, posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*, pieczemy na złoty kolor. Życzę smacznego.
dusia30