Mleko mikrofiltrowane zostało wprowadzone na polski rynek przez ZUH ROBICO. ZIMNE MLEKO to pierwsze w naszym kraju mleko ESL (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) wyprodukowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji.
– To mleko jest inne od wszystkich. 5 lat temu jako pierwsi w Polsce sprowadziliśmy zupełnie nowe maszyny i nową, jeszcze nieznaną w naszym kraju linię produkcyjną. Po próbach technologicznych udało nam się wprowadzić na rynek ZIMNE MLEKO zamknięte w szklanej butelce- mówi Andrzej Szczepański, Prezes ZUH ROBICO.
Mikrofiltracja, to mechaniczna metoda oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych typu GP. Następnie mleko poddawane jest pasteryzacji w temperaturze 72oC przez 15 sek. Dopiero zastosowanie obu tych metod (system ESL) pozwala na zachowanie walorów smakowych i odżywczych naturalnego mleka oraz osiągnięcie min. 2-tygodniowej przydatności do spożycia (podczas przechowywania w temp. do 8oC).
– Dzięki procesowi mikrofiltracji ZIMNE MLEKO jest pozbawione drobnoustrojów, komórek somatycznych, przetrwalników bakteryjnych i innych zanieczyszczeń. Stosując metodę mikrofiltracji uzyskuje się produkt czysty mikrobiologiczny, zachowujący wszystkie walory mleka „prosto od krowy". Mleko UHT ma trwałość około 6 miesięcy, jest sterylizowane w temperaturze 135° – 150°. Nasze mleko nadaje się do spożycia w ciągu 2 tygodni od daty produkcji i należy je przechowywać w lodówce. Obróbka termiczna odbywa się w temperaturze 72°, dzięki czemu ZIMNE MLEKO zachowuje odpowiedni poziom witamin, znajdujących się w surowym mleku – mówi Małgorzata Skarżyńska, technolog żywności w ZUH ROBICO.
ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO łatwo dostępnym źródłem białka
Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. ZIMNE MLEKO poddano unikalnemu procesowi mikrofiltracji, czyli mechanicznej metodzie oczyszczania mleka poprzez odfiltrowanie 99,9% zawartych w nim bakterii oraz drobnoustrojów. Dzięki temu procesowi mleko nie musi być pasteryzowane w zbyt wysokich temperaturach. Takie mleko ma niezmieniony smak i zapach. Bez obawy i wcześniejszego gotowania, ZIMNE MLEKO można pić nawet prosto ze szklanej butelki.
ZIMNE MLEKO zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E.
Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w ZIMNYM MLEKU, należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.
Wiele kobiet nadal popełnia jednak błędy w diecie. Jednym z nich są właśnie niedobory białka, które można w łatwy sposób uzupełniać spożywając ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO.
– To mleko jest inne od wszystkich. 5 lat temu jako pierwsi w Polsce sprowadziliśmy zupełnie nowe maszyny i nową, jeszcze nieznaną w naszym kraju linię produkcyjną. Po próbach technologicznych udało nam się wprowadzić na rynek ZIMNE MLEKO zamknięte w szklanej butelce- mówi Andrzej Szczepański, Prezes ZUH ROBICO.
Mikrofiltracja, to mechaniczna metoda oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych typu GP. Następnie mleko poddawane jest pasteryzacji w temperaturze 72oC przez 15 sek. Dopiero zastosowanie obu tych metod (system ESL) pozwala na zachowanie walorów smakowych i odżywczych naturalnego mleka oraz osiągnięcie min. 2-tygodniowej przydatności do spożycia (podczas przechowywania w temp. do 8oC).
– Dzięki procesowi mikrofiltracji ZIMNE MLEKO jest pozbawione drobnoustrojów, komórek somatycznych, przetrwalników bakteryjnych i innych zanieczyszczeń. Stosując metodę mikrofiltracji uzyskuje się produkt czysty mikrobiologiczny, zachowujący wszystkie walory mleka „prosto od krowy". Mleko UHT ma trwałość około 6 miesięcy, jest sterylizowane w temperaturze 135° – 150°. Nasze mleko nadaje się do spożycia w ciągu 2 tygodni od daty produkcji i należy je przechowywać w lodówce. Obróbka termiczna odbywa się w temperaturze 72°, dzięki czemu ZIMNE MLEKO zachowuje odpowiedni poziom witamin, znajdujących się w surowym mleku – mówi Małgorzata Skarżyńska, technolog żywności w ZUH ROBICO.
ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO łatwo dostępnym źródłem białka
Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. ZIMNE MLEKO poddano unikalnemu procesowi mikrofiltracji, czyli mechanicznej metodzie oczyszczania mleka poprzez odfiltrowanie 99,9% zawartych w nim bakterii oraz drobnoustrojów. Dzięki temu procesowi mleko nie musi być pasteryzowane w zbyt wysokich temperaturach. Takie mleko ma niezmieniony smak i zapach. Bez obawy i wcześniejszego gotowania, ZIMNE MLEKO można pić nawet prosto ze szklanej butelki.
ZIMNE MLEKO zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E.
Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w ZIMNYM MLEKU, należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.
Wiele kobiet nadal popełnia jednak błędy w diecie. Jednym z nich są właśnie niedobory białka, które można w łatwy sposób uzupełniać spożywając ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO.