Mole spożywcze

Skąd się biorą i jak się ich pozbyć

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Mole spożywcze
Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych szkodników zamieszkujących nasze kuchnie. Larwy owadów żerują na suchych produktach takich jak kasze, ryże, mąka, suszone owoce, zanieczyszczając żywność. Nawet plastikowe opakowania nie chronią pożywienia przed ich ingerencją, larwy wygryzają w nich niemal niewidoczne dziurki i dostają się do wewnątrz.Mola spożywczego napotykamy w kuchni praktycznie cały rok.

Żeby się pozbyć intruzów, bez używania mało estetycznego lepu, trzeba przede wszystkim opróżnić całą szafkę, wyrzucić wszystkie torebki, w których jest jakikolwiek ślad przebywania tam moli lub larw (głównie: cienkie nitki, przypominające pajęczynę), umyć szafkę w środku, używając środków czyszczących. Następnie w szafce z jedzeniem umieścić kawałki startego, pachnącego mydła i skórkę cytryny lub pomarańczy. Jedzenie najlepiej zapakować do blaszanych, drewnianych lub plastikowych pudełek - muszą być idealnie szczelne. Oryginalne opakowania (torebki i woreczki) nie są w stanie ochronić przed molami, nawet jeśli nie zostały jeszcze otwarte.