Sposób przygotowania:
Moussaka (Grecja)
Bakłażana pokroić na krążki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w garnku. Zeszklić cebulę, dodać mięso i je usmażyć. Dodać pomidory, przecier, oregano, cynamon, wino i 1 szklanki wody. Przykryć i gotować przez około 30 minut. Bakłażana odsączyć na papierze kuchennym. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i obsmażyć bakłażana z obu stron. Odsączyć tłuszcz na papierze kuchenny.
Przygotowanie sosu: Rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia stopniowo dodawać mleko i jogurt, dokładnie mieszając. Wstawić na ogień gotować przez około 5 minut ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp. 175˚C. W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mięsa, na to kolejną warstwę bakłażanów i mięsa. Polać sosem i posypać serem. Piec około 40 minut.
Przygotowanie sosu: Rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia stopniowo dodawać mleko i jogurt, dokładnie mieszając. Wstawić na ogień gotować przez około 5 minut ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp. 175˚C. W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mięsa, na to kolejną warstwę bakłażanów i mięsa. Polać sosem i posypać serem. Piec około 40 minut.
luna19