czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Moussaka (Grecja)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 5

Bakłażana pokroić na krążki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w garnku...

Moussaka (Grecja)

Składniki:

Moussaka (Grecja)

 

  • 1,5 kg mielonego mięsa jagnięcego
  • 1,5 kg bakłażana
  • 2 cebule dokładnie posiekane
  • 2 pomidory, obrane i posiekane
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanego oregano
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka. białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Moussaka (Grecja)
Bakłażana pokroić na krążki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w garnku. Zeszklić cebulę, dodać mięso i je usmażyć. Dodać pomidory, przecier, oregano, cynamon, wino i 1 szklanki wody. Przykryć i gotować przez około 30 minut. Bakłażana odsączyć na papierze kuchennym. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i obsmażyć bakłażana z obu stron. Odsączyć tłuszcz na papierze kuchenny.

Przygotowanie sosu: Rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia stopniowo dodawać mleko i jogurt, dokładnie mieszając. Wstawić na ogień gotować przez około 5 minut ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp. 175˚C. W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mięsa, na to kolejną warstwę bakłażanów i mięsa. Polać sosem i posypać serem. Piec około 40 minut.