Sposób przygotowania:
Moussaka z ziemniakami
Wołowinę mielimy. Do garnka wlewamy olej roślinny i rozgrzewamy go. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażany na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Do garnka wrzucamy wołowinę i zwiększamy ogień. Podsmażamy mięso ok. 7 minut. Dodajemy białe wino i prużymy 5 min. Dodajemy resztę składników: pomidory, cynamon natkę pietruszki, cukier chili i oregano. Zamiast pomidorów z puszki możemy dodać świeże pomidory, taką opcję stosuję tylko w sezonie na pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 40 min co jakiś czas mieszając. Gdy sos mięsny się dusi możemy przystąpić do przygotowania ziemniaków i bakłażanów. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min. Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w plastry o grubości ok. 5mm. W misce skrapiamy bakłażany oliwą i oprószamy solą. Rozkładamy bakłażany na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 2 minuty na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, bardzo małymi porcjami cały czas mieszając aż sos stanie się gładki, kremowy. Sos doprawiamy gałką muszkatołową i solą oraz dodajemy połowę tartego sera. Całość mieszamy i podsmażamy aż ser się rozpuści. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ziemniaki (1/2), warstwę bakłażanów (1/3), sos mięsny (1/3), warstwę bakłażanów (1/3), sos mięsny (1/3), ziemniaki (1/2), bakłażany (1/3) i sos beszamelowy. Wierzch posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 st. C przez ok. 40 min. SMACZNEGO!