Mrożonki na zimę

Nie wyobrażam sobie, aby zimą nie mieć w zamrażarce sezonowych owoców i warzyw. Mrożę praktycznie wszystko.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mrożonki na zimę
Najlepiej do mrożenia nadają się warzywa i owoce, które nie zawierają zbyt wiele wody w sobie. Co roku staram się wybrać najlepsze produkty, które najpierw myję, osuszam, kroję i przekładam do foliowych woreczków.

Owoce: truskawki (najlepiej wybierać te mniejsze okazy), maliny, jagody.

Owoce do mrożenia wybieram dojrzałe, ale jędrne i nie ciapowate. Truskawki radzę wybierać mniejsze, gdyż nie trzeba ich będzie przekrawać przed dodaniem do ciasta. Z takich owoców można upiec ciasto, usmażyć pancakes czy przygotować słodki sos idealny do naleśników i deserów.

Warzywa: papryka szpinak Mrożę także: szczypiorek koperek Nie mrożę natomiast pomidorów, gdyż wolę z nich zrobić przecier pomidorowy, chociaż są osoby, które mrożą pomidory, a potem wykorzystują je na zupę. Należy pamiętać, że dzięki mrożeniu, zarówno owoce jak i warzywa zachowują swój smak, który niestety zmienia się pod wpływem termicznej obróbki. Mrożąc koperek czy szczypiorek należy pamiętać o wypłukaniu ich, dokładnym osuszeniu, posiekaniu i umieszczeniu w woreczkach bądź też w małych słoiczkach. Mrożony koperek jest o wiele lepszy od suszonego i doskonale doprawia zupy.

Mrożone warzywa można dodawać do sałatek, lecza, sosów, zup, potraw mięsnych itd.