O domowej herbacie słów kilka...
Patentów na przygotowanie domowych herbat jest co najmniej kilkadziesiąt. Wszystko zależy jednak od posiadanych surowców oraz kreatywności w ich łączeniu. Najczęściej wykorzystywanymi dodatkami są: mięta, lawenda, melisa, cytryna, skórka jabłkowa, maliny, morele, liście wiśni i owoce dzikiej róży.
Herbaty produkowane na bazie tych składników mają bardzo wiele zalet. Są one przede wszystkim smaczne i aromatyczne, pozbawione chemicznych dodatków, a ponadto zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych!
Aby samodzielnie skomponować herbatę, zacząć należy zawsze od wysuszenia danego surowca (można to zrobić na słońcu lub w piekarniku), następnie pokruszenia go i przesypania do szczelnie zamykanego pojemnika, np. słoika. W razie ochoty na pyszny napój, wsypujemy herbatę do kubka, zalewamy wrzątkiem i delektujemy się jej smakiem!
Fot. Fotolia
Jeśli lubicie łączyć smaki, poszczególne herbaty możecie ze sobą mieszać lub dodawać je do tych kupowanych w sklepie - smak będzie oryginalny i niepowtarzalny!
Herbata z liści wiśni
By przygotować taką herbatę, należy zerwać liście wiśni (możemy wykorzystać też liście porzeczek, poziomek lub winogron), umyć je i dokładnie osuszyć, a następnie umieścić w słoiku i pozostawić do sfermentowania na ok. 10 dni.
Po tym czasie liście rozkładamy na blasze i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyschnięcia. Liście można związać też sznureczkiem i umieścić w wentylowanym pomieszczeniu by nie spleśniały. Gdy wyschną, łamiemy je delikatnie i wkładamy do docelowego pojemnika. Herbata jest gotowa do sporządzenia!
Herbata ze skórek jabłek
Bardzo dobrze dostępne nam jabłka mają mnóstwo witaminy C i dobroczynnego błonnika. Jak zrobić z nich herbatę? Owoce obieramy ze skóry - wykładamy ją na blachę i suszymy na słońcu lub w piekarniku.
Kiedy będzie miała brązowy kolor, kroimy ją, a następnie pakujemy do zamykanego pojemnika lub papierowego opakowania po cukrze. Jabłowa herbata jest niezwykle słodka i odżywcza. Wspaniale smakuje zarówno latem jak i zimą!
Herbata z dzikiej róży
Napar z dzikiej róży to doskonała alternatywa dla dobrze nam znanej czarnej herbaty. Doskonale wpływa na przewód pokarmowy, stawy, zmęczenie i stres.
Fot. Fotolia
By przygotować taką herbatę, należy najpierw przebrać, umyć i wyłożyć na blaszkę owoce dzikiej róży. Najlepiej suszyć je w piekarniku w temperaturze 80-90° C (straty witamin są wtedy najmniejsze), przez około 2-3 godziny. Po ostygnięciu kruszymy je i umieszczamy w pojemniku.
Herbata ziołowa
Gdy chcecie by herbata ziołowa stanowiła zamiennik dla herbat klasycznych lub była lekiem nakierowanym na konkretne przypadłości, to macie ogromne pole do eksperymentowania! Śmiało łączyć możecie ze sobą pokrzywę, miętę, lawendę, lipę, lukrecję, oregano czy szałwię i fiołka.
Wybrane przez siebie i ususzone na słońcu rośliny mieszamy ze sobą i serwujemy o dowolnej porze dnia!
Uwaga! Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicać serwowane przez Was herbaty, dodawajcie do nich odrobinę soku z cytryny, sosny lub owoców, a także miodu!
Nasze herbaty
Herbata to płyn, który spożywamy najczęściej do śniadania lub lunchu. Ma ona dodać nam energii, a nierzadko także odżywić. Jeśli nigdy nie komponowaliście własnych mieszanek herbacianych, sięgnijcie po przepis na herbatę z rozmarynem i malinami! Podana z laską cynamonu i gwiazdką anyżu sprawi stanie się esencjonalna i niebywale aromatyczna.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z parzeniem herbat, koniecznie spróbujcie herbaty na sposób orientalny!
Fot. Fotolia
Owocowa, ziołowa, zielona, czarna. Jaka herbata najczęściej gości na Waszych stołach? Eksperymentujcie i łączcie swoje ulubione smaki tworząc coś niepowtarzalnego! Czekamy na Wasze propozycje!
Patentów na przygotowanie domowych herbat jest co najmniej kilkadziesiąt. Wszystko zależy jednak od posiadanych surowców oraz kreatywności w ich łączeniu. Najczęściej wykorzystywanymi dodatkami są: mięta, lawenda, melisa, cytryna, skórka jabłkowa, maliny, morele, liście wiśni i owoce dzikiej róży.
Herbaty produkowane na bazie tych składników mają bardzo wiele zalet. Są one przede wszystkim smaczne i aromatyczne, pozbawione chemicznych dodatków, a ponadto zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych!
Aby samodzielnie skomponować herbatę, zacząć należy zawsze od wysuszenia danego surowca (można to zrobić na słońcu lub w piekarniku), następnie pokruszenia go i przesypania do szczelnie zamykanego pojemnika, np. słoika. W razie ochoty na pyszny napój, wsypujemy herbatę do kubka, zalewamy wrzątkiem i delektujemy się jej smakiem!
Fot. Fotolia
Jeśli lubicie łączyć smaki, poszczególne herbaty możecie ze sobą mieszać lub dodawać je do tych kupowanych w sklepie - smak będzie oryginalny i niepowtarzalny!
Herbata z liści wiśni
By przygotować taką herbatę, należy zerwać liście wiśni (możemy wykorzystać też liście porzeczek, poziomek lub winogron), umyć je i dokładnie osuszyć, a następnie umieścić w słoiku i pozostawić do sfermentowania na ok. 10 dni.
Po tym czasie liście rozkładamy na blasze i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyschnięcia. Liście można związać też sznureczkiem i umieścić w wentylowanym pomieszczeniu by nie spleśniały. Gdy wyschną, łamiemy je delikatnie i wkładamy do docelowego pojemnika. Herbata jest gotowa do sporządzenia!
Herbata ze skórek jabłek
Bardzo dobrze dostępne nam jabłka mają mnóstwo witaminy C i dobroczynnego błonnika. Jak zrobić z nich herbatę? Owoce obieramy ze skóry - wykładamy ją na blachę i suszymy na słońcu lub w piekarniku.
Kiedy będzie miała brązowy kolor, kroimy ją, a następnie pakujemy do zamykanego pojemnika lub papierowego opakowania po cukrze. Jabłowa herbata jest niezwykle słodka i odżywcza. Wspaniale smakuje zarówno latem jak i zimą!
Herbata z dzikiej róży
Napar z dzikiej róży to doskonała alternatywa dla dobrze nam znanej czarnej herbaty. Doskonale wpływa na przewód pokarmowy, stawy, zmęczenie i stres.
Fot. Fotolia
By przygotować taką herbatę, należy najpierw przebrać, umyć i wyłożyć na blaszkę owoce dzikiej róży. Najlepiej suszyć je w piekarniku w temperaturze 80-90° C (straty witamin są wtedy najmniejsze), przez około 2-3 godziny. Po ostygnięciu kruszymy je i umieszczamy w pojemniku.
Herbata ziołowa
Gdy chcecie by herbata ziołowa stanowiła zamiennik dla herbat klasycznych lub była lekiem nakierowanym na konkretne przypadłości, to macie ogromne pole do eksperymentowania! Śmiało łączyć możecie ze sobą pokrzywę, miętę, lawendę, lipę, lukrecję, oregano czy szałwię i fiołka.
Wybrane przez siebie i ususzone na słońcu rośliny mieszamy ze sobą i serwujemy o dowolnej porze dnia!
Uwaga! Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicać serwowane przez Was herbaty, dodawajcie do nich odrobinę soku z cytryny, sosny lub owoców, a także miodu!
Nasze herbaty
Herbata to płyn, który spożywamy najczęściej do śniadania lub lunchu. Ma ona dodać nam energii, a nierzadko także odżywić. Jeśli nigdy nie komponowaliście własnych mieszanek herbacianych, sięgnijcie po przepis na herbatę z rozmarynem i malinami! Podana z laską cynamonu i gwiazdką anyżu sprawi stanie się esencjonalna i niebywale aromatyczna.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z parzeniem herbat, koniecznie spróbujcie herbaty na sposób orientalny!
Fot. Fotolia
Owocowa, ziołowa, zielona, czarna. Jaka herbata najczęściej gości na Waszych stołach? Eksperymentujcie i łączcie swoje ulubione smaki tworząc coś niepowtarzalnego! Czekamy na Wasze propozycje!