Wielu z nas chichocze albo krzywi się na myśl o najdroższej kawie świata, kopi luvak. Powstaje ona z nasion zjedzonych, a następnie strawionych przez cywety, gatunek indonezyjskich ssaków podobnych do łasicy.
Teraz natomiast świat obiegła wiadomość, że pewien ekspert od dzikiej przyrody w Chinach zamierza wprowadzić na rynek herbatę z dodatkiem ekskrementów pochodzących od pandy.
Tak właśnie to urocze zwierzę i efekty jego trawienia stać się ma kluczem do bogactwa profesora Uniwersytetu Syczuańskiego pana An Yashi. Zamierza on bowiem sprzedawać swoją herbatę w cenie 80 tysięcy dolarów za kilogram (prawie 250 tysięcy złotych!).
Cena podobno w pełni odzwierciedla wartości smakowe herbaty, między innymi dlatego, ponieważ pandy absorbują jedynie 30 procent pożywienia. Dlatego też ich ekskrementy są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Jako, że głównym składnikiem diety pand są łodygi bambusa, to herbata będzie miała lecznicze właściwości – podobno może nawet leczyć raka.
Entuzjasta i producent pandziej herbaty zebrał już 5 ton kluczowego składnika, który ma zapewnić według słów profesora „dojrzały, orzechowy smak i unikalny aromat podczas parzenia.”
Teraz natomiast świat obiegła wiadomość, że pewien ekspert od dzikiej przyrody w Chinach zamierza wprowadzić na rynek herbatę z dodatkiem ekskrementów pochodzących od pandy.
Tak właśnie to urocze zwierzę i efekty jego trawienia stać się ma kluczem do bogactwa profesora Uniwersytetu Syczuańskiego pana An Yashi. Zamierza on bowiem sprzedawać swoją herbatę w cenie 80 tysięcy dolarów za kilogram (prawie 250 tysięcy złotych!).
Cena podobno w pełni odzwierciedla wartości smakowe herbaty, między innymi dlatego, ponieważ pandy absorbują jedynie 30 procent pożywienia. Dlatego też ich ekskrementy są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Jako, że głównym składnikiem diety pand są łodygi bambusa, to herbata będzie miała lecznicze właściwości – podobno może nawet leczyć raka.
Entuzjasta i producent pandziej herbaty zebrał już 5 ton kluczowego składnika, który ma zapewnić według słów profesora „dojrzały, orzechowy smak i unikalny aromat podczas parzenia.”